MTV Uutisten kyselyssä tavallisen tupakan kieltäisi yli kolmannes, ja sähkötupakan vieläkin useampi.
Tupakkakieltoa kannattaa 36 prosenttia, ja vastustaa 41 prosenttia kyselyyn vastanneista. Lähes neljäsosa ei osannut kertoa kantaansa.
Kyselyyn vastasi 1457 täysi-ikäistä suomalaista.
– Kyllä, ehdottomasti pitäisi. Se on siivoton tapa, sanoo helsinkiläinen Pekka Kandolin.
– Ei pitäisi kieltää. Mielestäni jokaisen pitää pystyä itse valitsemaan, tupakoiko vaiko ei, pohtii Tatu Kerttula.
Itsekin säännöllisesti tupakoiva Daniel Matvejenko kannattaa kieltoa.
– Mutta se on vähän kaksipiippuinen juttu. Osa ihmisistä nauttii tosi paljon tupakoinnista, mutta toki se kannustaisi terveellisempään elämäntapaan, jos se kiellettäisiin. Haluaisin lopettaa, mutta nautin tupakoinnista.
Sara Güven pitää kieltoa terveyden kannalta hyvänä ratkaisuna, mutta pohtii, johtaisiko täysikielto lieveilmiöihin.
– Olisiko edessä samanlainen tilanne kuin nuuskan kanssa, että sitä haettaisiin Tallinnasta tai etelämmästä, ja verorahat valuisivat jonnekin muualle?
Tupakka-askin hinta jakaa mielipiteitä
Suomi haluaa kokonaan eroon tupakoinnista ja nikotiinituotteista vuoteen 2030 mennessä, ja siksi muun muassa tupakkaveroa on viime vuodet nostettu säännöllisesti.
Tupakka-aski maksaa nykyisin noin 10 euroa.
Kyselyssä 41 prosenttia suomalaisista pitää tupakka-askin hintaa yhä liian halpana.
Eri mieltä väitteestä on kolmannes vastaajista.
– Ei ole halpa missään nimessä, se on aika kallis hinta. Kyllä tuo tupakointi osuu pahasti omaan lompakkoon, Matvejenko sanoo.
Hän tupakoi itse noin yhden askin kolmessa päivässä.
– Onhan se aika kallis, mutta ehkä se on ihan hyvä, että se pysyy niin kovana se hinta, sanoo Tilda Harju.
– Mielestäni oikein sopiva hinta. Saa vaikka noustakin vähän. Ei se (tupakointi) kuitenkaan kenellekään hyväksi ole, pohtii Kerttula.
Tupakointi vähenee, mutta sähkötupakointi yleistyy
Tupakointi on Suomessa viime vuodet vähentynyt muun muassa tupakkaveron nostamisen seurauksena.
THL:n mukaan noin 11 prosenttia suomalaisista tupakoi päivittäin. Vielä vuonna 2000 joka neljäs suomalainen tupakoi.
Samalla kuitenkin sähkötupakointi on yleistynyt etenkin nuorilla. Viime vuonna 14-20 -vuotiaista nuorista noin kuusi prosenttia käytti sähkösavukkeita, aikuisista vain noin prosentti. Nuorten sähkötupakointi on kaksinkertaistunut vuoteen 2021 verrattuna.
MTV Uutisten kyselyssä sähkötupakan kieltäminen saa enemmän kannatusta kuin tavallisen tupakan. Kieltoa kannattaa 43 prosenttia vastaajista.
– Sähkötupakan voisi kyllä kieltää, se on mielestäni ihan tyhmää. Salee pahempi roska, kuin röökit (tupakka), Kalle Hasselblatt sanoo.
– Ei sitä (tavallista tupakkaa) ehkä kokonaan pysty ihan suorilta kieltämään. Sähkötupakan ehkä voisi kieltää, Harju pohtii.
Sähkötupakan haitat huolettavat
MTV Uutisten kyselyssä valtaosa, 77 prosenttia katsoo, että sähkötupakoinnin haitoista ei puhuta riittävästi.
Sähkösavukkeet ovat olleet markkinoilla yli kymmenen vuoden ajan. Niiden terveysvaikutuksista tiedetään toistaiseksi vain vähän, koska ne tulivat markkinoille ilman terveysvaikutusten arviointia.
Sähkösavukkeissa on kuitenkin havaittu terveydelle haitallisia aineita, kuten liuottimia ja raskasmetalleja.
Lisäksi useimmissa sähkösavukenesteissä on nikotiinia, mikä aiheuttaa muun muassa riippuvuutta, ja nostaa verenpainetta.
– Ei puhuta riittävästi. Olen kuullut, että keuhkoihin voi tulla siitä sellaista kovettumaa, mikä on vissiin tosi paha, Hasselblatt kertoo.
Kyselyssä sähkötupakoinnin kieltämistä kannattivat muita useammin iäkkäimmät, yli 65 -vuotiaat, ja vähiten nuoret, 18-24 -vuotiaat.
Iäkkäimmät myös olivat useammin sitä mieltä, että sähkötupakoinnin haitoista ei puhuta riittävästi. Naiset olivat miehiä hieman useammin sähkötupakoinnin kieltämisen kannalla.
Tavallisen tupakan kieltämisen kohdalla ei ollut yhtä suuria eroja iän tai sukupuolen suhteen.
MTV Uutisen kyselyyn vastasi 1457 täysi-ikäistä suomalaista. Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa 17.- 24. heinäkuuta 2024.
Tutkimuksen toteutti MTV Uutisten toimeksiannosta Corefiner Oy. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.