Halvimman tupakka-askin hinta nousee parissa vuodessa reiluun seitsemään euroon eli tupakkaveron nosto tuo hintaan lisäeuron.
Hallituksen tavoitteisiin on jo aiemmin kirjattu tupakkaveron nostaminen vuosittain noin 10 prosentilla. Seuraavan kahden vuoden aikana tupakkaveron kiristäminen nostaa tupakan hintaa noin 18 prosenttia.
MTV Uutisten katugallupissa veron korotus sai myönteisen vastaanoton niin tupakoijilta kuin tupakoimattomilta.
Tupakkaveron korotukset kohdistuvat halpahintaisiin tuotteisiin, millä pyritään ehkäisemään tupakoinnin aloittamista erityisesti nuorten keskuudessa.
Joona Ahola ei itse polta, mutta hän uskoo, että hinnankorotus todella vähentää nuorten tupakointia.
– Vaikuttaa varmasti tulojen mukaanhan ne niitä ostaa ja nuorillahan ei hirveästi ole tuloja, toteaa Ahola.
Veron korotus saa kannatusta, myös silloin tällöin pikkusikareita polttavalta eläkkeellä olevalta Markku Heliövaaralta.
– Minä kannatan sitä lämpimästi. Kuitenkin tupakoinnista koituu meille kaikille verojen ja muiden maksujen kautta niin paljon menoja - on ilman muuta aiheellista, sanoo Heliövaara.
Tosin Heliövaaran mukaan hinnannousulla ei ole mitään vaikutusta hänen ajoittaiseen savutteluunsa.
Suomalaiset sytyttivät viime vuonna neljä miljardia savuketta.
Tupakointi kalleinta Irlannissa
Suomessa savukeaskin keskihinta on Euroopan ylempää keskiluokkaa. Halvinta polttaminen on Bulgariassa ja kalleinta Irlannissa, jossa savukkeiden verotus on korkeinta.
Jarmo Puustinen kannattaa ehdoitta veron korotusta, vaikka hän polttaa itsekin.
– Se on hyvä kassaan rahaa kyllä minä tykkään. Kaikista, mistä tulee haittaa pitää vaan verottaa. Nuoret ovat viisaita, kun eivät polta, lisää Puustinen.
Suomessa tupakkavero on askin hinnasta 68%. Seuraavan kahden vuoden aikana tulevat veronkorotukset tuovat valtion kassaan 135 miljoonaa euroa.
THL:n mukaan tupakan hinnan korotus on yksi tehokkaimpia yksittäisiä keinoja vähentää tupakointia. Suomalaisista miehistä ja naisista reilut 10 prosenttia polttaa.
Hishem Benjab kertoo yrittäneensä lopettaa jo pitkään, mutta nyt tupakoinnista tuli yksinkertaisesti liian kallista, joten lopettamispäätös syntyi helposti.
– Yritän koko ajan lopettaa ja nyt on hyvä syy, että lopetan. Tällä hetkellä minulla kuluu kuusi euroa päivässä, mutta seitsemän euroa on jo liikaa. Kuukaudessa se tekee yli 200 euroa, laskee Benjab.
Suomen tavoitteena on saada tupakoijien määrä vähenemään viiteen prosenttiin vuonna 2030 mennessä, mikä tekisi Suomesta virallisesti savuttoman.
– Uskon, että siihen tullaan pääsemään, mutta missään nimessä ei voi ajatella, että nyt riittää – vaan pitää jatkaa toimenpiteitä edelleen. Hinnankorotukset ovat yksi tärkeä askel kohti savutonta Suomea, toteaa ylilääkäri Antero Heloma THL:stä.
Heloma muistuttaa, että tupakkavero tuo valtion kassaan vuosittain vajaa miljardi euroa, kun haitoista koituu menoja peräti puolitoista miljardia euroa.