Energiaministereiden on tarkoitus tavata maanantaina, Tuppurainen sanoo.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo toivovansa EU:lta selkeitä ja yhtenäisiä linjauksia, jotta yksittäiset jäsenmaat eivät tekisi keskenään ristiriitaisia tulkintoja ruplissa maksamisesta.
Hänen mukaansa energiaministerit on kutsuttu maanantaiksi koolle ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään muuttunutta tilannetta.
Tuppurainen ei halunnut ennakoida tulevia linjauksia, mutta hän painotti, että mitään porsaanreikiä ei tule jättää.
– Tämä kysymys on täysin selvä. Me emme halua rahoittaa Putinin sotakassaa. Maksut tulee pysäyttää niin pian kuin mahdollista, ministeri sanoi toimittajille eduskunnassa.
Monet suurista eurooppalaisista venäläisen maakaasun ostajista ovat taipumassa Venäjän vaatimukseen maksaa kaasusta tietyn järjestelyn kautta ruplissa. Asiasta on uutisoinut muun muassa talouslehti Financial Times (FT).
Kaasuyhtiöt maksaisivat kaasustaan euroissa Gazprombankille, ja valtuuttaisivat sen jälkeen pankin vaihtamaan eurot rupliin, jotka siirrettäisiin Venäjälle.
Gazprombank ei ole EU:n pakotelistalla.
Yhtiöiden joukossa on saksalainen Uniper, jonka omistajiin kuuluu suomalainen Fortum. Fortumista yli puolet omistaa Suomen valtio.
Lue lisää: Pärjäisikö Suomi ilman Venäjän kaasua? "Harmaita hiuksia tulee, mutta uskoisin, että selvitään"
Uniperin lisäksi järjestelyyn olisivat lehtitietojen mukaan lähdössä mukaan ainakin Itävallan, Unkarin ja Slovakian kaasuyhtiöt. Italian kaasuyhtiö harkitsee vaihtoehtojaan.
– Suomen tavoitteena on irtautua venäläisestä fossiilisesta energiasta niin pian kuin mahdollista. Tämä on myös EU:n yhteinen vahvistettu tavoite. Tilanne on joiltain osin olennaisesti viime päivinä muuttunut. Me tarvitsemme EU-tasoisia linjauksia siitä, jotta yksittäiset jäsenmaat eivät lähtisi tekemään keskenään ristiriitaisia tulkintoja, mitä tulee tähän ruplissa maksamiseen, Tuppurainen sanoi.
Uniperia koskee Saksan energiapolitiikka
Tuppurainen toisti Suomen valtion linjanneen omistajakantanaan, että suomalainen Gasum ei maksa venäläisille sopimuskumppaneille ruplissa, vaan pitäytyy sopimuksen mukaisessa valuutassa.
– Fortumin enemmistöomisteinen saksalainen pörssiyhtiö Uniper on Saksan energiapolitiikan kannalta merkittävä toimija. Tällöin päätöksenteossa on merkittävää Saksan valtion energiapoliittiset linjaukset.
Tuppurainen painotti, että Fortumia koskevat kaikki sanktiot, joita EU ja länsi on asettanut.
– Meillä on tiivis dialogi kaikkien valtio-omisteisten yhtiöiden kanssa mukaan lukien Fortum. Tapasin viimeksi tämän viikon alussa yhtiön toimitusjohtajan Markus Rauramon ja yhtiöllä on tarkasti tiedossaan valtio-omistajan näkemys.
Ministerin mielestä Suomen linjaus on myös yhtiöille aivan selvä.
– Me emme lähde Venäjän kiristyspolitiikkaan mukaan. Tämä ruplavaatimus on osa Venäjän geotaloudellista politiikkaa, jolla se pyrkii tekemään myös energiasta osan sodankäyntiä.
Hänen mukaansa on myös selvää, että yhtiöiden ei tule sanktioita kiertää eikä niitä ohjauksia, joita omistaja on antanut.
– Kuitenkin yksittäiset sopimukseen liittyvät tulkinnat tehdään yhtiöissä ja tätä vastuuta me emme omistajana voi ottaa pois.
Hän arvelee, että myös erilaiset tulkinnat jäsenmaissa saattavat johtua siitä, että yhtiöillä on erilaisia sopimuksia venäläisen kaasuyhtiö Gazpromin kanssa.
– Näistä sopimuksista meillä ei tietenkään Suomen valtiona ole tietoa. Ne ovat yhtiöiden välisiä sopimuksia. Niistä kukin maa on omia tulkintojaan tehnyt.
Uutista päivitetty kello 16.23 kauttaaltaan.