Fortum tukenut Uniperia jo miljardeilla – Ministeri Tuppurainen: "Eurot ovat tärkeitä, mutta vielä tärkeämpää on, että EU-maat pysyvät yhtenäisinä"

4:08imgMinisteri Tytti Tuppurainen näkee, ettei euroja tärkeämpää on säilyttää yhtenäinen Eurooppa.
Julkaistu 12.07.2022 06:46

Jenny Mäkinen

jenny.makinen@mtv.fi

Saksan kaasuongelmat aiheuttavat harmaita hiuksia myös suomalaisille.

Venäjän kaasuhanojen sulkeuduttua pelätään Saksassa hanojen pysyvän lopullisesti kiinni. Toisin kuin Suomi, Saksa on erittäin riippuvainen venäläisestä maakaasusta.

Venäjän kaasu lakkasi maanantaiaamuna virtaamasta Saksaan kaasuputki Nord Stream 1:n kautta. Putki suljetaan kymmenen päivän mittaista huoltotaukoa varten, Nord Stream -yhtiö ilmoittaa tiedotteessaan.

Vaikkei Suomi olekaan riippuvainen Venäjän kaasusta, aiheuttaisi hanan pysyvä sulku energian hinnan nousua myös Suomessa. Edessä voi olla jopa energiapula. Suomessa saatetaan ensi talvena joutua turvautumaan jopa kotitalouksien sähkönkulutuksen rajoittamiseen.

Lue myös: Suomessa voidaan joutua säännöstelemään sähköä talvella

Fortum on vaarassa joutua saksalaisyhtiön laskujen maksajaksi. Fortum neuvottelee parhaillaan Saksan hallituksen kanssa tytäryhtiönsä Uniperin pelastamisesta.

Oppositiopuolue kokoomus on vaatinut hallitusta varmistamaan, ettei lasku Saksan maakaasuriippuvuudesta tipahda suomalaisten veronmaksajien syliin. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kommentoi asiaa MTV Uutisille Kymmenen uutisissa.

– Fortum on perjantaina julkistanut oman ehdotuksensa, joka siellä neuvottelupöydässä nyt on. Olemme valtionomistajaohjausosastolla arvioineet, että tämä Fortumin tekemä ehdotus olisi sellainen, joka takaisi parhaalla mahdollisella tavalla meidän omistaja-arvomme Fortumilla ja Fortumin liiketoiminnan kannattavan jatkon, Tuppurainen sanoo.

Lue myös: Kaasuputki Nord Stream 1 sulkeutuu kymmenen päivän huoltotaukoa varten – Saksassa pelätään sen pysyvän kiinni

Tuppurainen jatkaa, että neuvottelut ovat hyvin haastavassa vaiheessa. 

– Viime kädessä tässä on kyse korkeasta kaasun hinnasta, eikä mikään lyhytaikainen Uniperin pääomittaminen Fortumin toimesta ratkaise tätä perussyytä. Fortumin ehdotus on sen kaltainen, jossa Uniperistä otettaisiin irti yritysjärjestelyssä nämä Saksan energiahuollon kannalta oleelliset toiminnot.

Suomi ja Saksa ovat läheisiä liittolaisia, Tuppurainen sanoo.

– Tässä tilanteessa, jossa meillä on sota Euroopassa, minkään kysymyksen ei pidä antaa jakaa meitä. Eurot ovat tärkeitä, mutta vielä tärkeämpää on, että EU-maat pysyvät yhtenäisinä.

Tuppurainen kertoo, että Fortum on jo tukenut Uniperiä merkittävästi. Vuoden alusta Fortum on tukenut tytäryhtiötään kahdeksalla miljardilla eurolla konsernin sisäisessä rahoitusjärjestelyssä. 

Lue myös: Uniper varoittaa massiivisesta hintojen noususta –voi välttää vain yhdellä tavalla

Ministeri ei luvannut, etteikö Suomi pääomittaisi Uniperiä lisää. Tuppurainen kuitenkin huomauttaa, että on ollut Saksan oma valinta ajaa ydinvoimaansa alas ja tulla riippuvaiseksi venäläisestä maakaasusta.

Tuppurainen sanoo myös, ettei Suomi lähde rahoittamaan sellaista ehdotusta, jossa rahaa kaadetaan maakaasuun aina vain lisää, eikä varsinaiseen energian hinnanmuodostukseen tarjota mitään ratkaisua.

– Mikäli löytyy sellainen ratkaisu, että molempien yhtiöiden toiminta voidaan perustellusti ja kannattavasti jatkaa, niin varmasti siitä sopu löytyy.

Lue myös: Omistajaohjausministeri Tuppurainen ei lämpene Uniperin lisäpääomittamiselle

Yhtiöt eivät saa kaatua

Fortum on Suomelle tärkeä yhtiö sekä sähköntuotannon että omaisuustulojen karttumisen kannalta.

– Tuemme Fortumia ja varmistamme, että yhtiö onnistuu näissä neuvotteluissa. Fortum on sekä Suomen että Saksan huoltovarmuuden kannalta keskeinen yhtiö, eikä tällaista yhtiötä ole varaa päästää murtumaan, Tuppurainen katsoo.

Lue myös: Saksan talousministeri: Fortumin pitää osallistua Uniperin pelastamiseen

Tuoreimmat aiheesta

Kymmenen uutiset