Venäjän ilmoitus maakaasutoimitusten lopettamisesta Puolaan ja Bulgariaan on herättänyt tänään suuttumusta ja levottomuutta Euroopassa. Suomalaisasiantuntija uskoo, että vaikka Venäjä katkaisisi toimitukset myös Suomeen, Suomessa selvittäisiin.
Venäjä on kertonut tänään lopettavansa maakaasun viennin Puolaan ja Bulgariaan. Energiayhtiö Gazpromin mukaan syynä toimitusten katkaisemiseen oli se, että maat eivät olleet maksaneet kaasuostojaan ruplissa.
Bulgarian, Puolan ja EU:n edustajat tyrmäsivät Venäjän toimet tuoreeltaan kiristyksenä.
Lue myös: Bloomberg: Neljä eurooppalaista kaasun ostajaa maksaa Venäjälle ruplina pakotepäätösten vastaisesti – Suomi ei maksa ruplilla, ministeri Tuppurainen kertoo HS:lle
Bulgaria voi olla hetken aikaa pulassa
Aalto-yliopiston energia-asiantuntija, professori Peter Lund kertoo, että kaikki Bulgarian maakaasu on tullut tähän asti Venäjältä. Tilanteen hankaluutta lisää Bulgarian kannalta sekin, että maan on vaikea löytää korvaavaa kaasua myös sijaintinsa takia.
– Varmasti Bulgaria joutuu energiaa säästämään ja sen käyttöä tehostamaan, Lund arvioi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Miksi Venäjä sitten haluaa länsimailta ruplia? Lundin mukaan kyseessä on Venäjän finanssipoliittinen temppu
– Venäjä pyrkii toimillaan vahvistamaan ruplan arvoa. Sillä on merkitystä esimerkiksi luottoluokitukseen, hän selvittää.
Ukrainan sota laajenee kaasun myötä Eurooppaan
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Koko Euroopan kaasusta 40 prosenttia tulee tätä nykyä Venäjältä.
– Romania tuottaa itse oman kaasunsa, mutta muuten koko itäinen Eurooppa Suomesta alkaen sitä käyttää. Lännessä Saksa on hyvin merkittävä venäläiskaasun ostaja, eli Saksa on se iso, mutta kaasu menee Ranskaan saakka.
Venäjälle kaasu ja öljy ovat tärkeimpiä vientituotteita. Kannattaako Venäjän siis sulkea kaasuhanojaan merkittäviin talousmahteihin?
– Maa saa noin 600 miljoonaa euroa vientituloja päivässä, ja kaasu kattaa siitä puolet. Eli suurista rahoista puhutaan. Mutta pitää muistaa se, että politiikka on muuttunut. Energia on tullut politiikan jatkeeksi. Näin ei ole koskaan aiemmin tapahtunut.
– Voi sanoa, että Ukrainan kriisi näin laajenee Eurooppaan. Ja nyt tullaan hyvin arvaamattomaan tilanteeseen. Millaisia vastatoimia tulee? Johtaako se lopulta siihen, että me emme saa ollenkaan kaasua? Sitä ei kukaan vielä tiedä. Me emme toivo sitä, mutta siihen selvästi Euroopassa ruvetaan varautumaan.
Miten Suomi pärjäisi ilman Venäjän kaasua?
Suomessa erityisesti teollisuus on riippuvainen Venäjän maakaasusta. Mitä tapahtuisi Suomen teollisuudelle, jos Venäjä katkaisisi kaasun tulon tänne?
Suomi ei ole kaasusta riippuvainen maa, Lund rauhoittelee.
– Teollisuudessa se näkyy, mutta lämmityksessä ja sähkössä sillä ei ole niin suurta merkitystä ja se voidaan korvata.
Lund kertoo, että Suomi ja Viro ovat lisäksi jo yhdessä vuokraamassa nesteytetyn kaasun (LNG) laivaterminaalia, johon voitaisiin tuoda LNG:tä esimerkiksi Qatarista tai Yhdysvalloista.
– Kyllä siinä varmasi harmaita hiuksia tulee, mutta uskoisin, että siitä selvitään.
Kaasun käyttöä on Suomessa jo ennen tätä vähentänyt erityisesti sen kova hinta.
– Kaasun hinta on vuoden aikana osittain koronakriisiin liittyen noussut niin valtavasti, että siksi meillä on siirrytty kaasusta paljon jo pois. Olemme myös lisänneet sen toimitussuuntia.
– Suomessa huoltovarmuus on toisaalta selvästi parempi kuin Euroopassa. Siinä on yksi osasyy siihen, että energiashokki ei olisi täällä yhtä kova.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kertoi tänään Helsingin Sanomille, että myöskään Suomi ei suostu Venäjän sanelemiin sopimusehtoihin ruplamaksuista kaasutoimituksissa.