Turkilta vaatimuslista Natoon pyrkiville Suomelle ja Ruotsille – tutkija ennustaa "pitkää vääntöä" Turkin kanssa

1:11imgSauli Niinistö ilmoitti tänään, että Suomi tarvitsee Turkilta hyvin selkeän vastauksen Suomen Nato-jäsenyyttä koskien.
Julkaistu 15.05.2022 15:04
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Turkin ulkoministeri on esittänyt vaatimuksia Natoon pyrkivälle Suomelle.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoo, että Ruotsin ja Suomen tulee lopettaa terrorismin tukeminen, antaa turvallisuustakuut sekä poistaa Turkkia koskevat vientikiellot, kertoo uutistoimisto Reuters.

Turkki on aiemminkin kertonut odottavansa, että Suomi poistaa sotatarvikkeiden vientiä Turkkiin rajoittavat esteet.

Lue myös: Ollaanko Suomessa liian itsevarmoja Nato-hakemuksen hyväksymisestä? Kokoomuksen Orpo: ”Työt pitää tehdä loppuun asti hyvin”

Turkin ulkoministeri toistaa maan tukevan Naton avoimien ovien politiikkaa ja kertoo solidaarisuuden olevan välttämätöntä. 

Hän sanoo käyneensä hyviä keskusteluita Ruotsin ja Suomen ulkoministerin kanssa ja välittäneensä heille Turkin odotukset. 

Presidentti kuvasi pohjoismaita "terroristijärjestöjen vierastaloiksi"

Aiemmin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin sanoi, että "Pohjoismaat ovat kuin vierastaloja terrorijärjestöille."  Hän viittasi etenkin kurdien sissijärjestöön PKK:hon, jonka muun muassa Turkki ja EU ovat määritelleet terrorijärjestöksi.

Tämä herätti pelkoa siitä, että Nato-maa Turkki estäisi omalla äänellään Suomen ja Ruotsin pääsyn sotilasliittoon. Nato-maiden päätöksen uusista jäsenistä pitää olla yksimielinen.

Tuoreessa lausunnossaan Turkin pääministeri kuitenkin täsmensi, että presidentti viittaa terroristijärjestöjä koskevalla vaatimuksella erityisesti Ruotsiin ja sen antamaan tukeen kurdien militanttijärjestö PKK:lle.

Myöhemmin Erdoganin tiedottaja sanoi, ettei Turkki halua sulkea Suomelta ja Ruotsilta pääsyä sotilasliittoon, vaan pikemminkin varmistaa sen, että kaikki jäsenmaiden "turvallisuuskysymykset" otetaan huomioon.

Lue myös: Niinistö oikoi Ylellä väärää käsitystä Erdoganin yllättävästä Nato-lausunnosta: "Ei kapuloita lopullisesti rattaisiin"

4:16imgHaavisto kommentoi keskusteluja Turkin kollegan kanssa liittyen maan puheisiin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä

Edessä pitkä vääntö?

Tutkijan mukaan Suomen kannattaa varautua tuoreiden kommenttien perusteella ”pitkään vääntöön” Turkin kanssa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija ja Turkki-analyytikko Toni Alaranta kommentoi asiaa Twitterissä.

Tuoreimmat aiheesta

Turkki