Turkin parlamentti on ratifioinut Ruotsin Nato-jäsenyyden. Lakiesitys tarvitsee vielä presidentti Recep Tayyip Erdoganin allekirjoituksen tullakseen voimaan.
Keskustelu asiasta aloitettiin aikaisemmin tänään.
Aikaisemmin tänään turkkilainen Habertürk-uutiskanava kertoi, että Ruotsin Nato-äänestystä päätettiin aikaistaa ja siirtää käsittelyyn otettavaksi suunniteltu eläkeasia myöhemmäksi.
Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole vielä hyväksyneet Ruotsin jäsenyyttä.
Lue myös: Turkin parlamentti alkaa käsitellä Ruotsin Nato-jäsenyyttä tiistaina
Seuraavaksi Unkari?
Unkarin pääministeri Viktor Orban kutsui tänään tiistaina ruotsalaiskollegansa Budapestiin keskustelemaan asiasta.
Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin mukaan Ruotsilla ei ole kuitenkaan mitään syytä neuvotella Nato-jäsenyydestä Unkarin kanssa tässä vaiheessa.
Orban ilmoitti tänään aamupäivällä X-viestipalvelussa kutsuneensa Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin Unkariin keskustelemaan Nato-jäsenyydestä.
Ruotsalaisen uutistoimisto TT:n mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, onko Kristersson hyväksynyt kutsun. TT:n mukaan Ruotsi on tyrmännyt Unkarin aiemmat vierailupyynnöt ruotsalaisedustajille sanoen, että maat tapaavat jo EU:n puitteissa.
Unkari on lupaillut aiemmin, ettei se tule olemaan viimeinen maa, joka ratifioi Ruotsin Nato-jäsenyyden.
Presidentti Niinistö iloitsee
Presidentti Sauli Niinistö on ilmaissut tyytyväisyytensä Turkin päätöksestä viestipalvelu X:ssä.
– Olen erittäin tyytyväinen siihen, että Turkin parlamentti on äänestänyt Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin puolesta. Ruotsin jäsenyys parantaa turvallisuutta Itämeren alueella ja tekee koko liittoumasta vahvemman. Kun Ruotsi on jäsen, myös Suomen jäsenyys on valmis.
Lue myös juttu viime viikolta: Unkari ei aio hyväksyä Ruotsia Natoon vieläkään
Turkin ehtona hävittäjäkaupat
Bloombergin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on asettanut Turkin hyväksynnän Ruotsin Nato-jäsenyydelle ehdoksi hävittäjäkoneiden myynnille Turkkiin.
Erdogan haluaa uudenaikaistaa Turkin ilmavoimien hävittäjäkapasiteetin ja ostaa Yhdysvalloilta nykyaikaisia F-16-hävittäjiä ja niiden osia.
Myös Erdogan on myöntänyt yhä avoimemmin sen, että Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksyminen Turkissa liittyy hävittäjäkauppoihin.
Turkki syyttänyt Ruotsia terrorismin tukemisesta
Turkki syytti Ruotsia pitkään terrorismin tukemisesta. Pitkän väännön päätteeksi Ruotsi ei lopulta palauttanut Turkkiin kymmeniä PKK:n tai Gülen-liikkeen jäseniksi väitettyjä ihmisiä, kuten Erdogan alun perin vaati.
Turkki on kuitenkin saanut Ruotsilta lupauksen muun muassa tuesta Turkin takkuaville EU-jäsenyysneuvotteluille ja turkkilaisten viisumivapaudelle EU:ssa sekä kaupan lisäämisestä Turkin kanssa.
Ennen ratifioinnin voimaantuloa vaatii Turkin parlamentissa hyväksytty laki vielä Erdoganin allekirjoituksen sekä lain julkaisemisen Turkin virallisessa lehdessä.
Juttua päivitetty 23.1.2024 kello 22.07 tiedolla siitä, että Turkin parlamentti hyväksyi Ruotsin Nato-jäsenyyden ja kello 22.35 presidentti Sauli Niinistön kommenteilla.