Turkiseläinten oloja verrattiin mainoksessa lemmikkimarsuihin ja somessa julkaistiin söpöjä pentukuvia häkkieläimistä – turkiskasvattajien kampanja kohuttaa somessa

0:43img
Julkaistu 13.03.2019 16:27

MTV UUTISET – TONI JOUKANEN

Turkiskasvattajien alkuviikosta aloittama kampanja on herättänyt paljon keskustelua ja kritiikkiä sosiaalisessa mediassa.

Maanantaina Helsingin Sanomien etusivulla julkaistiin Suomen turkiskasvattajien kokosivun kokoinen mainos, jossa häkeissä kasvatettavia turkiseläimiä verrataan lemmikkimarsuihin. Ilmoituksen otsikossa kysytään "Voiko elämä häkissä olla hyvä?"

Ilmoitus on herättänyt paljon keskustelua ja kritiikkiä sosiaalisessa mediassa.

Lue myös: Näin Suomen turkiskasvattajat vastaavat kysymyksiin kohumainoksesta

Mainoksessa pyydettiin osallistumaan keskusteluun Suomen turkiskasvattajien Facebook-sivulle. Pyyntöön on vastattu. Sivujen kommenttikentät ovat pursunneet sadoista viesteistä, joissa moni pitää pöyristyttävänä sitä, että kanien tai muiden jyrsijöiden lemmikkinä pitäminen rinnastetaan turkistarhaukseen.

Useat ihmiset ovat lähettäneet sivuille myös kuvan omasta lemmikistään häkin ulkopuolella ja muistuttavat, että pienet marsutkin vaativat virikkeitä, sekä jatkuvaa liikuntaa ja oleskelua häkin ulkopuolella.

Pörröisiä häkkieläimiä

Turkiskasvattajien Facebook-sivulla julkaistiin kuvasarja häkeissä olevista turkiseläimistä, kuten siniketun pennuista ja minkeistä. Kuvissa pyritään esittämään turkiseläimet söpöinä lemmikkeinä.

Tämä on kirvoittanut kuvien perään kommentteja, joissa eläinten olosuhteet tyrmätään täysin. Erityisesti kommentoidaan häkkien pientä kokoa, virikkeiden ja juoksutilan puuttumista, sekä eläinten joutumista elämään ritilöiden päällä kiinteän pohjan sijaan.

Kommentteihin Suomen turkiskasvattajat vastaavat, että he pyrkivät hoitamaan jokaista eläintä mahdollisimman hyvin ja kutsuvat ihmisiä käymään paikan päällä tutustumassa eläinten arkeen.

Suomessa tarhausta ei ole kielletty, uusi lakiesitys siirtyy vaalien jälkeiselle ajalle

Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloite oli aikanaan vuonna 2013 ensimmäinen eduskuntaan toimitettu ja eduskunnassa käsitelty kansalaisaloite. Aloite keräsi allekirjoituksia lähes 70 000.

Kansalaisaloite kaatui eduskunnassa äänestyksen jälkeen äänin 146–36. Ainoastaan Vihreä eduskuntaryhmä kannatti kokonaisuudessaan turkistarhauksen lakkauttamista.

Vuonna 2017 eläinsuojelujärjestö Animalia ja Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY aikoivat luovuttaa eduskunnalle uuden vetoomuksen, kun eduskunta alkoi käsitellä uutta eläinsuojelulakia. Uuden vetoomuksen oli allekirjoittanut siihen mennessä 80 000 ihmistä.

Ehdotus laiksi eläinten hyvinvoinnista valmistui vuoden 2017 lopulla ja esitys siitä annettiin eduskunnalle syyskuussa 2018. Sisällöltään esitys oli eläinsuojelujärjestöille pettymys, ja lokakuussa 2018 SEY ja Animalia luovutti vetoomuksen, jonka oli allekirjoittanut 139 000 ihmistä.

Esityksessä ei oltu kieltämässä turkistarhausta, mutta eläinten hyvinvointiin tarhauksen osalta oli tehty muutoksia. Nyt hallituksen ja maakuntauudistuksen kaaduttua uudistusta ei ehditä viedä enää tällä kaudella läpi.

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari kommentoi lakiuudistusta omalla sivullaan maanantaina.

– Hallituksen eläinlakiesitys oli surullinen mahalasku ja sen kaatuminen on eläinten etu. Se, että lainsäädäntömme olisi uudistuksen jälkeenkin ollut pahasti naapurimaita jäljessä, olisi heikentänyt suomalaisen eläintuotannon mainetta, Kari sanoo tekstissään.

Tekstin mukaan Kari uskoo Helsingin Sanomiin ulottuneen mainoskampanjan viestivän alan heikoista tulevaisuudennäkymistä.

Turkikset epäsuosiossa

Viime aikoina on uutisoitu, että turkisten käytön lopettaneiden muotitalojen lista pitenee koko ajan. Listalta löytyy Versace, Gucci, Zara, H&M ja monia muita suomalaisillekin tuttuja liikkeitä. Viime syksynä kerrottiin, että myös Burberry on luopumassa turkisten käytöstä.

Animalian marraskuussa 2018 teettämän ja Taloustutkimus Oy:n toteuttaman mukaan suomalaisten selkeä enemmistö vastustaa nykymuotoisen turkistarhauksen jatkamista. Vain 17 prosenttia kannattaa tarhauksen jatkamista ilman uusia rajoituksia.

Luku on lähes 10 prosenttiyksikköä pienempi kuin Maaseudun Tulevaisuuden vuonna 2012 teettämässä kyselyssä.

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet