SDP:n linjaus nostatti äläkän – näistä syistä pääministeripuolue liittyi turkistarhauksen kieltoa ajaviin: "Onko eläinten tappaminen statussymbolituotteiden takia oikein?"

8:03img
Katso video: Näin Kristo Muurimaa puolustaa Oikeutta eläimille -järjestön tapaa salakuvata turkistarhoilla vallitsevia olosuhteita.
Julkaistu 27.08.2020 09:14
Toimittajan kuva
Seppo Haaparanta

seppo.haaparanta@mtv.fi

SDP liittyi viikonloppuna turkistarhauksen kieltoa Suomessa ajaviin tahoihin. Myös suurin osa suomalaisista kieltäisi tarhat. Päätökseen vaikuttavat asiat ovat taloudellisia ja eettisiä.

MTV:n Uutisaamussa turkistarhauksen mahdollisesta kieltämisestä väittelemässä oli kieltoa ajava eläinoikeisjärjestö sekä alan toimijoiden etujärjestö. Katso koko väittely yllä olevalta videolta.

– Turkistarhaus pitäisi Suomessa kieltää. Se on ala, jossa villejä petoeläimiä pidetään ahtaissa ja virikkeettömissä häkeissä, joissa ne eivät pysty toteuttamaan luontaisia tarpeitaan, sanoo Oikeutta eläimille -järjestön viestintävastaava Kristo Muurimaa.

Muurimaa ei usko, että eläinten kohtelu tarpeeksi hyvin turkistarhausta varten olisi taloudellisesti mahdollista tarhaajille.

– Toinen puoli on, että jouduttaisiin punnitsemaan sitä, onko näiden eläinten tappaminen pelkästään niiden turkisten – statussymbolituotteiden – takia oikein vai ei.

Lue myös: SDP:n linjaus turkistarhauksen lopettamisesta hermostutti tarhaajat – "Tuntuu, että eläimet menneet meidän ihmisten edelle"

Suurin osa suomalaisista kieltäisi

Muurimaan mukaan kyseessä on pohjimmiltaan eettinen kysymys. Hän muistuttaa, että kyselytutkimuksissa suurin osa suomalaisista on sitä mieltä, että turkistarhaus ei ole hyväksyttävää.

Taloustutkimuksen viime vuonna toteuttaman kyselyn mukaan 74 % suomalaisista haluaisi joko kieltää tarhauksen tai jatkaa sitä ainoastaan siinä tapauksessa, että eläimillä on huomattavasti lisätilaa ja mahdollisuuksia lajityypilliseen käyttäytymiseen.

Kysyttäessä turkistarhauksen eettisistä ongelmista Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry:n viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen vertaa alaa muihin Suomessa sallittuihin eläintuotantoaloihin.

– Mehän olemme tuotantoeläinala kuten muutkin tuotantoeläinalat. Olemme olennainen osa maaseudun rehuketjua, myöskin liha- ja kalateollisuus liittyvät meihin. Turkiseläinkasvatusta tehdään maissa, joissa on kunnollinen sääntely.

Nissisen mukaan tarhoissa ei myöskään enää ole geneettisesti manipuloituja, ylisuuriksi kasvatettuja turkiseläimiä.

Lue myös: Turkistarhaus kova pala Sdp:lle -puoluekokous kiisteli mutta päätyi turkistuotteiden ja turkistarhauksen kieltämisen kannattamiseen äänin 228-188

Arviot työpaikkojen määrästä eroavat suuresti

Turkistarhausala pitää pääministeripuolueen linjausta kieltää heidän alansa vastuuttomana, etenkin näin taloudellisesti vaikeana korona-aikana.

– SDP:n puoluekokous heitti tällaisen epäilyksen varjon meidän yli neljän tuhannen suoralle kokonaistyöllisyydelle ja kerrannaisvaikutuksille, sanoo Nissinen.

Oikeutta eläimille -järjestön Muurimaan mukaan turkisalan väittämän neljän tuhannen työpaikan määrä on selvää liioittelua. Hänen mukaansa mukana on muun muassa turkisalan tukkukaupan työpaikkoja, joita ei oltaisi kieltämässä.

– Näitä tarhojen työpaikkoja on reilu tuhat, niitä yrityksiä on seitsemänsataa.

Kahden turkistarhauksen työllistämistä vuonna 2015 tutkineen tahon arviot osuivat tuolloin Oikeutta eläimille -järjestön ja Turkiseläinten kasvattajien liiton lukujen välimaastoon. Pellervon taloustutkimuksen mukaan ala työllisti viisi vuotta sitten suoraan vajaat 3200 henkilötyövuotta ja Helsingin yliopiston keräämien tietojen mukaan noin 2000 henkilötyövuotta.

– Tarhaus on myös ollut tappiollista jo monta vuotta jo ennen koronaa, joka on vaikuttanut myös tarhaukseen todella paljon. Uutta nousukautta turkisalalle tuskin on tulossa, Muurimaa sanoo.

Lue myös: Katso videolta jännittävät hetket: Supikoiran pyydystäjä koki hyytävän yllätyksen, kun loukkuun tarttuikin susi: "Se makasi siinä kuin koira konsanaan"

Tuoreimmat aiheesta

Turkistarhaus