Turkki ryhtyy maanantaista alkaen lähettämään hallussaan olevia Isis-äärijärjestön jäseniä kotimaihinsa, sanoi ulkoministeri Süleyman Soylu perjantaina. Hän on aiemmin sanonut Turkilla olevan vankina lähes 1 200 Isisin jäsentä.
Turkki on arvostellut länsimaita siitä, etteivät nämä ole valmiita ottamaan vastaan Isisiin liittyneitä kansalaisiaan. Osan kansalaisuus on jo peruttu, eikä ole varmaa, onnistuuko Turkki heidän palauttamisessaan.
Suomalaisia Isis-jäseniä ei tiettävästi ole Turkin huomassa.
Supo kirjoittaa nettisivuillaan, että Suomesta on lähtenyt Syyrian ja Irakin konfliktialueelle yli 80 tunnistettua henkilöä, joista arviolta noin 20 on kuollut ja noin 20 palannut.
Lisäksi Suomesta on matkustanut Syyrian ja Irakin konfliktialueelle parikymmentä täysi-ikäistä naista ja arviolta noin 30 lasta, Supo kirjoittaa. Osa näistä lapsista on jo täysi-ikäisiä. Konfliktialueella on myös syntynyt lapsia, joilla on kytkös Suomeen.
Isis-lapset osin tervetulleita Eurooppaan
Suomalaiset niin kutsutut Isis-naiset, jotka eivät ole päässeet pois konfliktialueelta, elävät suurilta osin kurdien alueella sijaitsevalla al-Holin leirillä. Suomessa keskustelu Isis-naisista ja -lapsista on noudattanut eurooppalaisia linjoja.
Lapsia oltaisiin valmiita ottamaan, mutta ilman heidän äitejään tämä ei onnistu. Lisäksi vaikeutena on ollut, ettei kurdialueilla ole sosiaali- ja terveysministeriön mukaan selkeää viranomaista, jonka kanssa neuvotella.
– Siellä ei ole edes sitä toimivaa viranomaista, jonka kanssa huostaanotosta keskusteltaisiin, sanoi ylijohtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä STT:n haastattelussa aiemmin.
Euroopan maista Isis-lapsia ovat ottaneet takaisin ainakin Pohjois-Makedonia, Ranska, Saksa, Belgia, Hollanti, Ranska ja Ruotsi. Tahti on ollut kuitenkin hidasta: Belgiaan on palannut vajaat 30 lasta, Ranskaan alle sata ja Saksaan parisenkymmentä.
Itävalta on ilmoittanut vastaanottavansa kaksi orpoa Isis-lasta. Lapset saivat luvan tulla Itävaltaan sen jälkeen, kun tuomioistuin myönsi yksi- ja kolmivuotiaiden poikien isoäidille huoltajuuden.
Turkki uhkailee myös siirtolaistulvalla
Turkissa majailee myös suuri määrä Eurooppaan pyrkiviä siirtolaisia.
Aiemmin marraskuussa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uusi uhkauksensa päästää siirtolaiset Turkista Eurooppaan, jos kansainvälistä apua ei lisätä. Jos tilanne muuttuu vaikeaksi, Turkilla ei hänen mielestään ole muita vaihtoehtoja kuin avata portit. Erdoganin mielestä on selvää, minkä suunnan ihmiset tuolloin valitsevat.
Erdogan on halunnut EU-mailta lisää taloudellista tukea suunnitelmalleen luoda Syyriaan turvavyöhyke, jolle sotaa paenneet voisivat mennä.
EU on arvostellut Turkin viime kuussa aloittamaa hyökkäystä Pohjois-Syyriaan. Hyökkäyksellä Turkki sanoi haluavansa perustaa turvavyöhykkeen.