Isisin menettäessä alueitaan Syyriassa ja Irakissa on myös äärijärjestön taistelijoiden lapsia, vaimoja ja leskiä ilmestynyt pakolaisleireille. Esimerkiksi noin 40 kilometrin päässä Syyrian Raqqasta sijaitsevalla pakolaisleirillä on Guardianin mukaan pieni ryhmä taistelijoiden lapsia ja leskiä, joita pidetään eristettynä muista pakolaisista.
Lisäksi Eurooppaan on palannut tarkentamaton määrä jihadistien perheenjäseniä. Useiden maiden viranomaiset ovat ilmaisseet huolensa myös siitä, että lapset ja lesket voivat suunnitella väkivallantekoja, uutistoimisto AFP kertoo.
Belgiaan palannut toistakymmentä lasta
Ainakin Belgiassa on tavoitteena saada Syyriaan tai Irakiin viedyt tai siellä syntyneet belgialaislapset kotimaahansa. Maan viranomaiset arvioivat syyskuussa, että ainakin 100 alle 12-vuotiasta belgialaista lasta oli tuolloin Syyriassa.
AFP kertoo Belgian oikeusministerin Koen Geensin kertoneen, että Syyriaan viedyt lapset palaavat yleensä kotiin Turkin kautta. Ministeri myös paljasti, että Belgia ja Turkki ovat perustaneet Turkkiin "tapaamispaikan" lapsille.
– Neljätoista lasta on palannut. Heistä 11 oli alle 6-vuotiaita palatessaan, kertoi puolestaan Belgian sisäministeri Jan Jambon.
Sisäministerin arvion mukaan todennäköisyys siihen, että lapset ryhtyisivät väkivaltaisuuksiin kotimaassaan, on suhteellisen pieni. Hänen mukaansa lapset kuitenkin todennäköisesti tarvitsevat psykiatrin apua sekä muuta pidempiaikaista seurantaa selvitäkseen mahdollisista traumoista.
YK:n pakolaisjärjestö: Riskinä valtiottomuus
Kansainväliset avustusjärjestöt ja valtiot ovat pyrkineet hahmottamaan, kuinka monta leskeä ja lasta Isisin taistelijat ovat jättäneet jälkeensä. Arviot ovat vaihdelleet suuresti.
Joidenkin arvioiden mukaan jopa 5 000 naista on viimeisen neljän vuoden aikana synnyttänyt konfliktialueilla lapsen, jonka isä on tullut jostain muusta maasta taistelemaan Isisin riveihin, Guardian kertoo.
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on viime kuukausina painostanut useita maita päättämään, mitä tehdä konfliktialueilla syntyneille lapsille, joiden vanhemmista jompikumpi on kotoisin toisesta maasta.
– UNHCR on erittäin huolissaan näiden lasten kohtalosta ja siitä riskistä, että he ovat valtiottomia, sanoi järjestön edustaja tiedotteessa.
Esimerkiksi Ranska ja Britannia ovat ilmaisseet, että voisivat päästää maahan Isis-taistelijoiden lapsia, mutta eivät näiden äitejä.
– Naisten, jotka päättivät lähteä Britanniasta, täytyy kantaa vastuunsa päätöksestään. Lapset (britannialaiset) sen sijaan ansaitsevat myötätuntoa, kommentoi brittiviranomainen asiaa.
Ranska kertoi lokakuun alussa päästävänsä maahan kuolleiden kansalaistensa lapset.
– He ovat usein hyvin nuoria, mutta he ovat voineet silti jo radikalisoitua, joten heitä pitää vahtia, sanoi Ranskan puolustusministeri Florence Parly.
Ilmiötä seurataan tarkasti, Supo vakuuttaa
Suojelupoliisista kerrotaan STT:lle, että Suomesta Irakin ja Syyrian konfliktialueille on matkustanut noin 80 henkilöä, joista Suomeen on palannut noin 20. Supo ei kerro yksityiskohtia siitä, minkä ikäisiä ja mitä sukupuolta henkilöt ovat. Palaajien aiheuttamaa turvallisuusuhkaa arvioidaan yksilöllisesti.
– Alueelle matkustaneet eivät muodosta yhtä yksittäistä joukkoa. Heitä on siellä erilaisilla taustoilla ja erilaisista tilanteista. Ilmiötä seurataan tarkasti, kertoo viestintäasiantuntija Verna Leinonen.