Turkki ottanut kiinni Suomen kansalaisen epäiltynä PKK-haaran johtamisesta Suomessa

Häntä epäillään turkkilaismedioiden mukaan muun muassa varojen toimittamisesta PKK:lle Suomesta.

Useiden turkkilaisviestimien mukaan Turkki on ottanut kiinni kurdinaisen, jonka se katsoo johtavan kurdien PKK-järjestön haaraa Suomessa.

Suomen ulkoministeriö vahvistaa STT:lle Suomen kansalaisen pidätyksen Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa. Ministeriö ei kuitenkaan anna lakiin vedoten tietoa pidätetyn henkilöllisyydestä.

Viestimien mukaan nainen otettiin kiinni Istanbulissa sen jälkeen, kun Turkin tiedustelupalvelu oli seurannut häntä pidemmän aikaa. Kyseessä oli turkkilaismedioiden mukaan Turkin poliisin ja tiedustelupalvelun yhteisoperaatio.

Viestimien mukaan nainen on viety vankilaan. Häntä epäillään muun muassa varojen toimittamisesta PKK:lle, järjestön jäsenten koordinoimisesta sekä PKK:n toiminnan ja tapahtumien järjestämisestä Suomessa. PKK on luokiteltu terroristijärjestöksi paitsi Turkissa myös EU:ssa ja Yhdysvalloissa. Medioiden turvallisuuslähteiltä saamista tiedoista ei ilmennyt, onko häntä vielä kuultu oikeudessa.

Suomen ulkoministeriön mukaan Suomen edustusto Turkissa hoitaa asiaa.

STT:n tietojen mukaan henkilö on ilmeisesti melko tunnettu Suomen kurdien keskuudessa. Hän on ainakin aiemmin osallistunut esimerkiksi kurdien mielenosoitukseen Helsingissä.

Turkissa voi ihmisoikeusjärjestöjen mukaan joutua pidätetyksi tai saada syytteet PKK:hon liittyen kevyemmin perustein kuin esimerkiksi Euroopassa.

Supo: Suomessa on PKK:n toimintaa

Suojelupoliisista (supo) ei haluta kommentoida STT:lle sitä, onko se ollut yhteydessä Turkin viranomaisten kanssa pidätettyyn henkilöön liittyen. Supo ei kertomansa mukaan voi kommentoida kansainvälistä tiedonvaihtoaan.

Supo kertoo STT:lle, että Suomessa on jonkin verran PKK:n toimintaa. Se ei halua kuitenkaan kommentoida kyseisen yksittäisen henkilön tapausta tai sitä, liittyykö hän millään tavalla PKK:hon.

– Suojelupoliisi seuraa, arvioi ja torjuu EU:n terroristijärjestöksi luokitteleman Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) kansalliselle turvallisuudelle muodostamaa uhkaa. PKK:n väkivaltainen toiminta kohdistuu Turkkia ja sitä edustavia tahoja kohtaan, suojelupoliisista kerrotaan sähköpostitse STT:lle.

– Suomessa PKK ja sen tukijat keskittyvät erityisesti toiminnan rahoitukseen ja vaikuttamistoimintaan, supo sanoo.

Viestintäpäivystäjä Karoliina Romanoff kertoo MTV uutisille, että pidätystapaus on Ankaran suurlähetystön tiedossa.

 

Lue myös:

    Uusimmat