Epäillyistä PKK-yhteyksistä vangitun Suomen kansalaisen tytär: Äidin pidätys tuli täysin yllätyksenä

Tyttären mukaan äiti oli Turkissa lomamatkalla.

Turkin viime viikolla kiinni ottama kurdinainen on edelleen tutkintavankeudessa, kertoo pidätetyn tytär.

– En ole itse saanut häneen yhteyttä, mutta asianajajan kautta lakimies on pitänyt yhteyttä, Suomessa asuva tytär sanoo STT:lle.

Tytär ei tiedä varmasti, miten äiti voi henkisesti. Siksi huoli on kova.

– Äiti sanoo, että hänellä menee hyvin, jotta minulla ei olisi niin vaikeaa. Vaikka hän sanoo voivansa hyvin, en tiedä, miten hän pärjää todellisuudessa.

Viime viikolla useat turkkilaisviestimet kertoivat Turkin ottaneen kiinni kurdinaisen, jonka Turkki katsoo johtavan kurdien PKK-järjestön haaraa Suomessa. Naisella on Suomen kansalaisuus.

Vuonna 1978 kurdinationalismin ja marxismi-leninismin aatteiden perustalle rakennettu liike on luokiteltu Yhdysvalloissa ja EU:ssa terroristijärjestöksi. Luokitteluun ovat tosin suhtautuneet kriittisesti sekä kurdit että jotkin tuomioistuimet, esimerkiksi EU-tuomioistuin päätöksessään vuonna 2008.

"Minun äitini meni lomalle"

Tytär kertoo, että hänellä ei ole selvää tietoa myöskään siitä, miten tutkinta etenee.

– Tällä hetkellä hän (asianajaja) sanoo, että me odotamme syytekirjelmää. Sen jälkeen aloitettaisiin oikeudenkäynti.

Siitäkään ei ole tietoa, kuinka kauan äiti joutuu tutkintavankeudessa odottamaan.

Turkin mediassa on on kerrottu, että naista epäillään muun muassa varojen toimittamisesta PKK:lle, järjestön jäsenten koordinoimisesta sekä PKK:n toiminnan ja tapahtumien järjestämisestä Suomessa.

Tyttären mukaan äiti tulee kiistämään nyt julkisuudessa olleet syytteet prosessin loppuun asti.

– Se, mitä Turkin media väittää, ei pidä missään nimessä paikkaansa. Minun äitini meni lomalle, tytär painottaa.

Tyttärelle äidin pidätys tuli täysin yllätyksenä.

Tytär toteaa äitinsä osallistuneen Suomessa kurdeihin liittyviin mielenosoituksiin ja tapahtumiin, viettäneen kurdien uutta vuotta ja pitäneen kurdipukua. STT:n tietojen mukaan pidätetty nainen on ilmeisesti melko tunnettu Suomen kurdien keskuudessa.

Ruotsiin paenneiden toimittajien Stockholm Center For Freedom -järjestön mukaan presidentti Recep Tayyip Erdoganin uudelleenvalinta toukokuussa 2023 ja hallitsevan oikeus- ja kehityspuolueen (AKP) voitto parlamenttivaaleissa ovat lujittaneet autoritaarista hallintoa Turkissa ja lisänneet painostusta hallituksen arvostelijoita kohtaan. 

Järjestö on keskittynyt erityisesti Turkin tilanteeseen.

Järjestön mukaan monia toimittajia, ihmisoikeuspuolustajia ja oppositiopoliitikkoja on syytetty terrorismista ilman pätevää todistusaineistoa.

Turkki oli sijalla 117 World Justice Projectin (WJP) oikeusvaltioindeksissä 142 maan listauksessa.

Lue myös:

    Uusimmat