Turkki toimii vastahankaisesti testatakseen mahtiaan: "Turkki on kerännyt viime vuosina kovaa valtaa, mitä saa tekemällä muiden "likaisia töitä'"

Naton Madridin huippukokouksen päätteeksi useat johtajat hehkuttivat liittouman yhtenäisyyttä, mutta erimielisyydet Turkin kanssa eivät välttämättä ole ohi. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vakuutti seuraavansa tarkkaan, että Suomi ja Ruotsi toteuttavat lupauksensa.

MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikön Mirja Kivimäen mukaan Natoon liittyminen tuo mukanaan turvatakuut, mutta myös paineita poliittisesti.

– Varmasti myös kasvavaa painetta poliittisiin lehmänkauppoihin. Mutta sen ei pitäisi tietystikään olla mikään yllätys. Sellaistahan EU:ssakin on esimerkiksi talousasioiden suhteen.

Kivimäen mukaan katse kannattaa suunnata nyt Turkin vaatimuksiin luovuttaa terroristeja. Torstaina Erdogan sanoi puheessaan vaativansa Ruotsia luovuttamaan 73 Turkin terroristiksi mieltämää henkilöä.

– Se on jo itsessään vaikea asia, varsinkin Ruotsille. Tässä on hyvä tiedostaa se, että yhden terroristi tuppaa olemaan toisen vapaustaistelija. Jo pelkästään PKK ja Gülen ovat keskenään hyvin erilaisia.

– Seuraava asia on sitten se, että jos Turkki päättäisi hyökätä vaikkapa Pohjois-Syyriaan, niin miten Suomi ja Ruotsi tämän paperin allekirjoitettuaan suhtautuvat.

Turkki on ollut viime aikoina hyvin vastahankainen. Miksi?

– Miksipä ei? Turkki on yksinkertaisesti kerännyt viime vuosina sellaista kovaa valtaa, mitä saa sillä, että tekee muiden "likaisia töitä". Turkki huolehtii pakolaisvirroista EU-alueelle, Turkki lähettää sotilaitaan oikeasti vaikeisiin paikkoihin ulkomaille ja Turkki isännöi Yhdysvaltain taktisia ydinaseita.

Näillä Turkin toimilla saamaa valtaa Erdogan nyt mittaa. Turkki on ottanut Kivimäen mukaan viime vuosina ottanut valtaa, mutta sitä on myös Turkille annettu, varsinkin Euroopan puolelta. Tästä Eurooppa maksaa nyt hintaa.

Lue myös:

    Uusimmat