Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho on optimistinen sen suhteen, että Turkin kanssa löydetään lopulta ratkaisu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille.
Turkki on toistaiseksi vastustanut Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä sotilasliitto Natossa. Turkki on syyttänyt maita terrorismin tukemisesta ja vaatinut muun muassa sitä, että Suomen ja Ruotsin tulisi keskeyttää kaikki yhteydet Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon ja muihin Turkin terroristisina pitämiin järjestöihin.
EU on luokitellut PKK:n terroristijärjestöksi.
Myös asekaupan rajoitukset ovat olleet Turkin huolena ja Suomi on korostanut päättävänsä aseviennistä aina tapauskohtaisesti.
Lue myös: Sauli Niinistö ennakoi Erdogan-tapaamista Madridissa: "Katsotaan, mistä kenkä todella puristaa"
Käynnissä olevaa Naton Madridin huippukokousta on edeltänyt yhteydenpito Turkin, Suomen ja Ruotsin ulkoministeriöiden virkamiesten kesken. Suomi ja Ruotsi ovat pyrkineet hälventämään Turkin huolia keskustelun kautta.
– Ymmärtääkseni Turkin suhtautuminen tähän keskusteluun on muuttunut myönteisemmäksi suhteessa siihen, mitä se oli vielä joitakin viikkoja sitten. Uskon Turkin ymmärtävän, että asioiden hankaloittamisella se polttaa omaa poliittista pääomaansa Naton sisällä. Ja Turkillakin on varmasti halu löytää ratkaisu tähän. Olen itse edelleen optimistinen siihen, että ratkaisu löydetään, Jussi Halla-aho kertoo MTV Uutisille.
Madridin huippukokoukseen asetettiin vielä keväällä toiveita sen suhteen, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet etenisivät kokouksen seurauksena.
Lue lisää: Naton koko historia pähkinänkuoressa: ydinsodan uhka, sotilasoperaatiot, laajentuminen ja muut merkittävimmät hetket
Halla-aho korostaa, ettei ratkaisun lykkääntyminen ole katastrofi.
– En pidä tätä kovin tärkeänä, että onko se lähipäivien tai lähiviikkojen ratkaisu. Madridin huippukokous on lähinnä symbolisesti tärkeä, mutta minkäänlaista takarajaa se ei Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessin edistymisen aseta. Mutta luulen, että tiettyä poliittista painetta on Naton ja Turkinkin puolella löytää näinä päivinä ratkaisu siihen, että mennään eteenpäin, vaikka mitään konkreettista ei vielä saataisi sovittua, hän pohtii.
Onko myönnytyksiä pakko tehdä?
Turkki on vaatinut Suomelta ja Ruotsilta myös terroristeinä pitämiensä henkilöiden luovuttamista Turkille.
Ihmisten luovutuksiin Suomen ja Ruotsin olisi hyvin hankala suostua, mutta erilaiset julkilausumat voivat olla vaihtoehto, jos ne Turkille riittävät.
Lue lisäksi: Asiantuntija ihmettelee Ruotsin toiveikkuutta Turkki-neuvotteluissa: ”Tietävätkö he jotain, mitä me muut emme?”
Halla-aho arvioi, että Turkin on saatava jupakan päätteeksi itselleen jonkinlainen saavutus.
– Lienee selvää, että kun Turkki on lähtenyt melko kunnianhimoisella vaatimuslistalla liikkeelle, niin jotakin Turkin on koettava saavansa tässä prosessissa. Luulen, että ainakin julkilausumien tasolla jokaisen osapuolen on tultava toisiaan vastaan, Halla-aho pohtii.
Nato lisää nopean toiminnan joukkoja
Nato kertoi eilen, että puolustusliitto lisää korkean valmiuden joukkoja reilusti yli 300 000 sotilaaseen. Aiemmin suoraan Naton komennon alla korkean valmiuden joukoissa on ollut yli 40 000 sotilasta, joista moni on sijoitettu Baltian maihin.
Joukkojen määrää kasvatetaan Venäjän hyökkäyssodan takia.
– On Suomen kannalta myönteinen asia, että Natolla on uskottava puolustus Suomen lähialueilla eli käytännössä Baltiassa. Nythän ongelma on se, että Naton tämänhetkinen läsnäolo Baltissa muodostaa lähinnä poliittisen pelotteen Venäjän suuntaan, Halla-aho sanoo.
– Jos Venäjä päättää olla piittaamatta tästä poliittisesta pelotteesta niin Naton nykyisellä läsnäololla konkreettista, täysimittaista hyökkäystä ei pystyttäisi pysäyttämään. Tähän on Viron pääministeri (Kaja Kallas) äänekkäästi kiinnittänyt viime aikoina huomiota. Nato pyrkii lisäämään nyt pelotetta ja konkreettista kykyä torjua sotilaallinen hyökkäys Baltian maihin ja muihinkin Nato-maihin, Halla-aho jatkaa.
Katso video: Sauli Niinistö ennakoi Nato-huippukokouksen yhteydessä tapahtuvaa tapaamista Turkin presidentin kanssa.
15:49