Turun kahdeksannet Saaristolaismarkkinat pidetään viikonloppuna 2. - 4.4. Aurajoen rantaan on tulossa 106 myyjää, joista 23 on kalastajia.
-Kala on poikkeuksellista ravintoa. Siitä saa paljon hyötyä, jotka kumoavat mahdolliset pienet haitat, professori Jouko Tuomisto Kansanterveyslaitokselta kertoi Saaristomarkkinoiden tiedotustilaisuudessa.
Tuomisto muistutti, että kala on ravitsemuksellisesti hyvää. Siitä saa muun muassa valkuaisia ja D-vitamiinia.
Varttuneet suomalaiset saavat noin puolet D-vitamiinistaan kalasta.
-Kalan omega3-rasvahapot vähentävät sydäntaudin riskiä. On esitetty, että kalarasva pienentää riskejä myös lapsenodotuksessa.
Tuoreiden tutkimusten mukaan omega3-rasva vaikuttaa mielentilaan positiivisesti. Rasvaisia kaloja ovat esimerkiksi lohi ja silakka.
Kalan käytön riskeiksi Tuomisto listasi kalan helpon pilaantuvuuden, PCB:n ja dioksiinit Itämeren kaloissa sekä elohopean sisävesien petokaloissa, etenkin hauessa.
-Kalaa syövillä ihmisillä myrkyistä johtuva, epäilty syöpäriski on kuitenkin hyvin paljon pienempi kuin esimerkiksi sydänkuoleman riskin pieneneminen.
Tuomisto muistutti, että kala-ateria suositellaan syötäväksi kahdesti viikossa.
-Kun syö kolmea-neljää eri kalaa vuorotellen, niin ennestäänkin vähäiset riskit pienenevät edelleen.
(MTV3-STT)