Uusi ulkomaalaislaki estää henkilöä saamasta väliaikaista oleskelulupaa Suomessa, jos kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö omaehtoisesti vaikeuttaa palautustaan. Kaikki maat, kuten Irak, eivät kuitenkaan hyväksy kansalaistensa pakkopalautusta. Tämä johtaa uuteen laittomien maassa oleskelijoiden ryhmän syntyyn Suomessa.
Aina vuoden 2015 kesään saakka turvapaikanhakija saattoi kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan vaikeuttaa itse paluutaan ja saada väliaikaisen oleskeluluvan Suomessa.
Nyt uusi voimaan tullut ulkomaalaislaki estää tämän. Jos kieleisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö vaikeuttaa itse omaa paluutaan kotimaahan, ei hänelle voida myöntää väliaikaista oleskelulupaa Suomessa.
Silloin viranomainen eli tässä tapauksessa poliisi voi pakkopalauttaa henkilön kotimaahansa.
Toisaalta muiden muassa Irak, josta suurin osa Suomen turvapaikanhakijoista saapuu, ei tällä hetkellä hyväksy kansalaistensa pakkopalautusta. Pakon edessä Irakin kansalaisen ei siis ole palattava kotimaahansa.
– Silloinhan jäisi tällaiseen luvattomaan tilaan tänne Suomeen, että silloin ei ole oleskelulupaa ja olet täällä maassa, niin me ei oikein vielä tiedetä sen ilmiön määrää ja sen vaikutuksia, että miten se näyttäytyy. Tulevat kuukaudet ja vuodet kertovat meille sen, mitä se tarkoittaa, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä sanoo.
Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö, jota poliisi ei tavoita, etsintäkuulutetaan ja tavattaessa hänet pyritään poistamaan maasta. Maastapoistamispäätöksen saanut voidaan ottaa säilöön, jotta poistamispäätös saataisi turvattua. Henkilöä, jota ei poliisin toimin voida poistaa maasta, ei voida kuitenkaan pitää säilössä.
– Jos henkilöä ei voida poistaa eikä hän itse poistu, silloin henkilö jää elämään yhteiskunnan ulkopuolelle, poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta kertoo.
Ei paluuta vastaanottokeskukseen
Kun henkilö on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, hänet myös poistetaan vastaanottojärjestelmästä. Poliisihallitus arvioi, että suuri osa maastapoistamispäätöksen saaneista poistuu maasta vapaaehtoisesti viimeistään silloin, kun hänellä ei enää ole yhteiskunnan tarjoamaa suojaa.
Palautusprosessiin on luotu useita kannustimia, suurin niistä on vapaaehtoinen tuettu paluu.
Jos Irakin kansalainen ei kuitenkaan kaikesta huolimatta halua palata, jää hän oleskelemaan laittomasti Suomeen. Tällaista ilmiötä Suomessa ei aiemmin ole ollut, Maahanmuuttovirastosta sanotaan.
– Perinteisesti meillä ei ole Suomessa ollut paperittomia samalla tavalla kuin esimerkiksi muualla Euroopassa. Nyt on koko suomalaiselle yhteiskunnalle mielenkiintoista nähdä, muodostavatko vastaanottojärjestelmän ulkopuolelle ajautuneet henkilöt paperittomien ryhmän, tulosalueen johtaja Similä sanoo.
Poliisitarkastaja Poutanen sanoo, että Poliisihallituksessa ilmiö tiedostetaan ja sitä seurataan jatkuvasti.
– Eteen tulee varmasti tällaisia tilanteita, poliisitarkastaja uskoo.
Poutanen lisää, että poliisin tietoon tulee vuositasolla noin 3000 laittomasti maassa oleskelevasta henkilöstä. Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijoiden kohdalla ilmiö on kuitenkin uusi.