Karkottamista odottava voi kadota poliisin tutkasta – Suomessa vapaalla jalalla muutamia kymmeniä rikoksesta tuomittuja

33401063
Lehtikuva
Julkaistu 31.08.2016 18:11

MTV UUTISET - STT

Suomessa on poliisin arvion mukaan vapaalla jalalla muutamia kymmeniä ulkomaalaisia, jotka ovat saaneet rikoksen takia karkottamispäätöksen, mutta joita ei ole syystä tai toisesta saatu poistettua maasta.

Poliisi voi ulkomaalaislain nojalla ottaa säilöön henkilön, jos on syytä olettaa, että tämä vaikeuttaisi toiminnallaan maasta poistamista. Rikokseen syyllistyneitäkään ei voida pitää säilössä kuin korkeintaan vuosi.

– Poliisilla ei ole mahdollisuuksia seurata maasta poistamispäätöksen saaneita vuorokauden ympäri, jos hänet päästetään vapaalle, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutanen.

Karkottamispäätöksen saaneilla on vankilasta tai säilöstä vapauduttuaan kaksi mahdollisuutta: painua maan alle tai hakea oleskelulupaa.

Heille voidaan myöntää tilapäinen oleskelulupa, jos kotimaahan paluu ei ole mahdollista esimerkiksi siksi, että kotimaa ei ota vastaan kansalaistaan.  

– Jos täytäntöönpanon este poistuu, karkottamiseen voidaan ryhtyä uudestaan hyvinkin nopeasti, kertoo tulosalueen johtaja Olli Koskipirtti Maahanmuuttovirastosta.

Rikosten vakavuus ei ratkaise

Karkottamisen täytäntöönpano voi viivästyä ja lopulta epäonnistua monesta syystä.

Joskus ongelmana on kansalaisuuden todentaminen ja matkustusasiakirjojen hankkiminen, toisinaan siis valtioiden suora kieltäytyminen ottaa vastaan kansalaisiaan.

Laki myös estää karkottamisen, jos ihmistä uhkaa kotimaassaan esimerkiksi kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Rikosten vakavuus ei kuitenkaan asiaa ratkaise. Niinpä ei ole takeita siitä, onnistuuko murhasta ja raiskauksesta tuomitun somalialaismiehen karkottaminen kotimaahansa.

Abdiqadir Osman Hussein on kärsinyt tuomiotaan yli 20 vuotta, ja hän vapautuu torstaina. Husseinista vuonna 2001 tehty karkottamispäätös on yhä voimassa, ja mies päätyneekin poliisin säilöön suoraan vankilasta, odottamaan päätöksen täytäntöönpanoa.

Onnistuuko karkottaminen vuoden aikana, sitä Koskipirtti ei halua arvailla.

– On hyvin tiedossa, että Somalia on erittäin hankala palautusmaa. Mutta ainakin turvallisuustilanne siellä elää ja voi muuttua nopeastikin.

Komisario Liisa Lintuluoto Helsingin poliisista ei myöskään halua kommentoida täytäntöönpanon onnistumismahdollisuutta. Hänen mukaansa Somaliaa koskevia päätöksiä ei ole tullut vuosiin.

Karkottamisia halutaan nopeuttaa

Karkottamispäätökset poikivat runsaasti valituksia. Päätöksen täytäntöönpano voi kestää jopa kolme vuotta, sillä oleskelu Suomessa onnistuu myös valitusprosessin ajan.

Sisäministeriön lainsäädäntöneuvos Tiina Sinkkanen kertoo, että lainsäädäntöön on tulossa muutoksia, joiden tarkoitus on nopeuttaa rikollisten karkottamista Suomesta.

– Hallituksen pitäisi antaa asiasta esitys eduskunnalle ensi keväänä. Selvitystyö on vielä kesken, joten en pysty avaamaan uuden lainsäädännön sisältöä vielä tässä vaiheessa, Sinkkanen kommentoi. 

Viranomaisyhteistyö poliisin ja Maahanmuuttoviraston välillä sen sijaan toimii nykyisellään hyvin, sanoo komisario Lintuluoto. 

– Karkotusesitysten perusteista voidaan keskustella yhdessä esimerkiksi ulkomaisen vangin istuessa vankilassa, jotta mahdollinen täytäntöönpano onnistuisi nopeasti vapautumisen jälkeen, Lintuluoto havainnollistaa.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa