Turvasumutteen voi ostaa kuka vain – ei vastaa kaasusumutinta

kaasusumute
Julkaistu 15.09.2016 18:32
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Kyynelkaasun kaltaista lamauttavaa ainetta levittävien kaasusumuttimien rinnalle on tullut heikompia turvasumutteita. Toisin kuin luvan vaativien kaasusumuttimien kanssa, turvasumutteita voi kuka tahansa saa ostaa ja kantaa mukanaan.

Lupavapaat turvasumutteet eivät vastaa kaasusumutteita, sillä niiden teho ei riitä kohteen lamaannuttamiseen, vaikka kirvely vaikeuttaakin sumutetun henkilön toimintaa. 

Turvasumutteet voivat sisältää myös esimerkiksi huomiota herättävän hälytysäänen ja suihkutuksen kohteen myöhempää tunnistamista helpottavaa väriainetta.

Turvasumutteet käyttävät vaikuttavana aineenaan esimerkiksi mentolia, kun taas kaasusumutteiden vaikuttava aine on chileistäkin tuttu poltteen tuntua aiheuttava kapsaisiini.

Poliisi totesi lupavapaiksi

Keskusrikospoliisin rikostekninen laboratorio on todennut selvityksessään kolme markkinoilla olevaa turvasumutinta sellaisiksi, että ne eivät tarvitse lupaa.

Poliisihallituksen asehallinto tutki kolmen turvasumuttimen sisältämät ainesosat saadakseen selvyyden siitä, kuuluvatko ne ampuma-aselain soveltamisalaan.

Rikostekninen laboratorio selvitti mittauksin, etteivät sumuttimien ärsyttävät ja lamauttavat ainesosat ole kyynelkaasuun verrattavia.

– Näitä tuotteita on mainostettu ja niitä on ollut myynnissä. Tarkkaa tietoa ei ole, paljon näitä sumuttimia on markkinoilla, poliisitarkastaja Mika Koponen Poliisihallituksesta kertoo.

Turvasumutteita myyvien tahojen mukaan sumutteiden kysyntä on kasvanut viime vuosina.

Esimerkiksi joulukuussa Kempelessä Oulun kupeessa turvasumutinmarkkinat suorastaan räjähtivät sen jälkeen, kun alueelle oli tullut alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus, joska asukasta epäiltiin raiskauksesta. Tapauksen käsittely on alkanut käräjäoikeudessa.

Sumutinta saa käyttää vain hätävarjeluun, eli henkeen ja terveyteen kohdistuvissa välittömissä uhissa tai jo alkaneissa hyökkäyksissä. Muissa tapauksissa sumuttimen käyttäjä voi syyllistyä esimerkiksi pahoinpitely- tai vahingontekorikoksiin.

MTV Uutisten toimittaja testasi, miltä tuntuu saada luvan vaativasta kaasusumuttimesta:

2:14img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa