Turvetuottajat tyrmäävät Mykkäsen turveveron: "Lyhytnäköinen, harkitsematon ehdotus"

2:13img
Video: Turvetuottajat tyrmäävät turpeen verotuksen kiristämisen.
Julkaistu 12.08.2019 19:37
Toimittajan kuva

Outi Airola

Turvetuottajat eivät usko turpeen verotuksen kiristämisen johtavan valtion verotulojen kasvuun. Päinvastoin – he uskovat energiaturpeen käytön loppuvan kokonaan, jos valtio luopuu tämän hetkisestä noin 180 miljoonan euron energiatuesta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen esitti eilen, että bensan- ja dieselin veronkorotukset korvataan polttoturpeen veroedun poistamisella.

– Tässä on semmoinen ajatusvirhe, että jos turpeen verotusta korotetaan, siitä ei tule lainkaan verotuloja, koska sen käyttö loppuu, sanoo turveyrittäjä Juha Kivioja Halsualta.

Hän ei ymmärrä jatkuvaa turpeen mollaamista.

– Me harjoitamme laillista elinkeinoa Suomessa. Turvetuotannossa on 0,7 prosenttia turvemaista, suojelussa 13 prosenttia. Lisäksi nykyisin turvetta voi enää nostaa valmiiksi ojitetuilta soilta, ei luonnontilaisilta soilta, huomauttaa Kivioja.

"Verohyötyä ei tule"

Samoilla linjoilla on Vapon turvetuotantojohtaja Pasi Rantonen, joka asettelee sanansa varovasti.

– Tämä on tietysti aika lyhytnäköinen, harkitsematon ehdotus, toteaa Rantonen.

Hänen mukaansa hallitusohjelmassa on hyvä malli turpeenpolton vähentämiselle. Sen mukaan turpeenpoltto puolittuu ensi vuosikymmenen aikana.

– Ehdotan, että sen mukaan mennään.

Hän ei myöskään usko verotulojen kertymiseen 189 miljoonan euron veroedun poistamisella.

– Ihan lyhyellä tähtäimellä saattaa verotuloja tulla, mutta pitkällä tähtäimellä tuskin tulisi. Saattaisi tulla hetkellinen piikki, sen jälkeen verokertymä todennäköisesti tippuisi. Verohyötyä ei saada, jos tällä sitä haetaan, vakuuttaa Rantonen.

Maaseudun työllistäjä

Halsuan Kairinevalla turvetuotantoa pyörittävä Juha Kivioja työllistää neljäkymmentä ihmistä kesäaikaan, talvisin työntekijöitä on parikymmentä. Kaikkinensa turve työllistää Suomessa suoraan 2 300 ihmistä ja välillisesti 4 200.

- Eihän täällä maaseudulla juuri muita työmahdollisuuksia ole. Turve on sitä paitsi kotimainen polttoaine, eikä sen polttaminen yhdessä puun kanssa tuota niin paljon päästöjä. Päästöt ovat joka tapauksessa pienemmät kuin minkään fossiilisen tuontipolttoaineen, sanoo Kivioja viitaten öljyyn ja kivihiileen.

Vapolta muistutetaan, että energiaturve saa veroedun – tai virallisesti energiatuen – selvästä syystä.

– Sillä verotuksella varmistetaan se, että kotimaista polttoainetta käytetään tuontifossiilisten polttoaineiden edellä. Tälle on erittäin hyvät perusteet olemassa, että kotimaista polttoainetta verotetaan eri tavalla kuin fossiilisia tuontipolttoaineita, sanoo Pasi Rantonen. 

Tuoreimmat aiheesta

Talous