Maailmanlaajuisesti lasten unitottumuksia tutkinut professori kertoo yllättyneensä todella paljon siitä, kuinka paljon eroa lasten nukkumaanmenoajoilla on kulttuurista riippuen.
Tutkimusta aloittaessaan Philadelphiassa sijaitsevan Saint Josephin yliopiston professori Jodi Mindell kertoo ajatelleensa, että erot nukkumaanmenoajoissa tulisivat olemaan 10–15 minuutin välillä. Tutkimuksen myötä Mindell oppi, että todellisuudessa erot ovat useamman tunnin luokkaa.
Tutkimusta varten Mindell ja hänen kollegansa analysoivat vanhempien antamia vastauksia kysymyksiin alle kolmevuotiaiden lasten nukkumistottumuksista.
Hollanissa nukutaan jo puoli seitsemän aikaan
Lähes 30 000 vastausta analysoituaan tutkimusryhmä tuli siihen tulokseen, että myöhäisimmät nukkumaanmenoajat löytyvät Hong Kongista, Intiasta, Taiwanista ja Pohjois-Koreasta. Täällä lapset laitetaan nukkumaan vasta iltakymmenen jälkeen, kun taas Uudessa-Seelannissa keskimääräinen nukkumaanmenoaika oli jo kello 19.28.
Ennen kahdeksaa perheissä mennään nukkumaan Uuden-Seelannin lisäksi myös Australiassa ja Isossa-Britanniassa.
Eroja nukkumaanmenoajoissa löytyi myös Euroopan maiden väliltä. Professori Sara Harknessin mukaan esimerkiksi Espanjan ja Hollannin välillä on todella suuri kuilu. Siinä missä espanjalaiset perheineen valvovat tyypillisesti myöhään yöhön, hollantilaiset lapset saattavat olla nukkumassa jo puoli seitsemän aikaan alkuillasta.
Sen lisäksi, että tutkimuksessa havaittiin eroja nukkumaanmenoajoissa, myös iltarutiinien todettiin eroavan huomattavasti kulttuurista riippuen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa useimmat lapset kylvetetään ennen nukkumaanmenoa, toisin kuin vaikkapa Intiassa ja Indonesiassa, jossa pesurutiinit kuuluvat pääasiassa aamuihin. Riippumatta kuitenkaan siitä, millaisia iltarutiinit ovat, ne ovat Mindellin mukaan tärkeitä paitsi lapsen unen, myös lapsen kehityksen kannalta.
Lähde: CNN
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.