Moni lapsi nukkuu liian vähän: Tutkimuksen mukaan on vain yksi toimiva keino yöunien pidentämiseksi

6:09img
KATSO MYÖS: Nuoret nukkuvat alle 8 tuntia yössä – rehtori kertoo seurauksista.
Julkaistu 23.11.2022 18:02

UUTISPALVELU DUODECIM – MTV LIFESTYLE

Tutkimus tarjoaa helpon keinon lasten yöunien pidentämiseksi.

Riittävä lepo on tarpeen lasten hyvinvoinnille ja kehitykselle, mutta nykylapset nukkuvat usein liian vähän. Nykyisen tutkimusnäytön perusteella lasten yöunien pidentämisessä on yksi keino ylitse muiden – nukkumaan pitää vain mennä aikaisemmin.

Tiedot käyvät ilmi meta-analyysitutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 45 satunnaistetun kliinisen tutkimuksen aineistoja, jotka koostuivat lähes 14 000 lapsen ja nuoren tiedoista. Osallistujat olivat 1,5–19-vuotiaita.

Tutkimuksissa lasten yönunia pyrittiin pidentämään monilla lääkkeettömillä keinoilla, kuten ohjatulla liikunnalla, valistuksella, opastuksella ja ruokavaliomuutoksilla. Kun eri keinoja tarkasteltiin yhdessä, ne onnistuivat pidentämään yöunia keskimäärin kymmenen minuuttia, kun vertailukohtana olivat samanikäiset lapset, jotka eivät osallistuneet koeryhmiin.

Lue myös: Nukkuuko lapsi liian lyhyitä yöunia? Unettomuus voi jatkua aikuisuuteenkin

Selvästi parhaat tulokset saatiin kuitenkin tutkimuksissa, joissa tavoitteena oli lasten nukkumaanmenoajan aikaistaminen. Näissä tutkimuksissa yöunet pitenivät keskimäärin 47 minuuttia, tulokset osoittivat.

Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat panostamaan etenkin nukkumaanmenon aikaistamiseen, jos lapsen yöunia halutaan pidentää. Joidenkin tutkimusten mukaan myös koulujen aamutuntien myöhentäminen saattaa lisätä lasten nukkumista.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Jos herätys on kello 7, monelta lapsen pitäisi mennä nukkumaan? Katso video!

2:06img

Kuten aikuistenkin, myös lasten unen tarve on yksilöllinen. Täysin tarkkoja tuntimääriä lapsen unelle ei siis voi sanoa. Myös nukahtamisaika on yksilöllinen: jotkut nukahtavat vartissa, toiset eivät tunnissakaan. Luontainen nukahtamistaipumus pitäisi huomioida iltatoimissa!

Lue myös: Asiantuntija kertoo, kuinka paljon nuorten oikeasti pitäisi nukkua yössä – kaksi merkkiä riittävistä unista

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen