Tutkija: Huumeiden nettikauppa kasvaa – diilauksesta silti pieni osa tapahtuu verkossa

AOP huumeet nettikauppa silkkitie tor verkko kannabis marihuana tietokone 16.2.57028445
imago stock&people/ All Over Press
Julkaistu 09.05.2018 22:17
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Huumekauppa Suomessa on siirtynyt yhä enemmän verkkoon, mutta netistä aineita ostavien osuus ei ole kovin suuri, arvioi tutkija Teemu Kaskela A-klinikkasäätiöltä.

Poliisi seuraa netissä tapahtuvaa huumekauppaa.

Tänään julkaistuissa huumeita koskevan verkkokyselyn Global Drug Surveyn tuloksissa kerrottiin, että sen huumeiden verkkokauppaa koskevaan kysymykseen vastanneista suomalaisista 45,8 prosenttia kertoi ostaneensa huumausaineita verkon salaisilta huumekauppapaikoilta.

Kaskela ei yleistäsi tuloksia koko Suomeen.

– Ainakaan se ei tarkoita sitä, että suomalaisista huumeiden käyttäjistä 46 prosenttia tilaa huumeita netistä, Kaskela toteaa.

Hänen mukaansa kysely on luultavimmin tavoittanut ihmisiä, jotka tällaista huumeiden nettishoppailua harjoittavat.

Myös salatussa verkossa kaupan osapuolet voivat tulla huijatuksi.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Nettikaupan osuus jotain prosentteja

Kaskela oli mukana suomalaisen huumeiden nettikauppapaikka Silkkitien toimintaa selvittävässä tutkimuksessa. Sen perusteella kauppapaikan myynti oli 11 kuukauden ajanjaksolla hieman yli kaksi miljoonaa euroa.

– Kaksi miljoonaa on merkittävä osuus, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi siirtynyt verkkoon. Se vastaa hyvin karkeasti arvioituna muutaman prosentin siivua, hän toteaa.

Jo tuon tutkimuksen aikana huumeiden verkkokaupassa oli kauppapaikalla kasvua. Kaskela katsoo nettikaupan lisääntyneen, sillä kauppapaikkojakin on syntynyt.

Huumekaupan osapuolet pyrkivät välttämään kiinnijäämistä käyttämällä vaikeasti jäljitettäviä virtuaalivaluuttoja.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Ketkä ostavat huumeensa verkosta?

Global Drug Surveyssä kerrottiin, että Suomessa huumeita netistä ostaneiden osuus oli vastanneista suurin. Kaskela varoisi kuitenkin yleistämästä lukuja muihin maihin, koska kyselyä on markkinoitu eri maissa eri tavoin, ja se on voinut tavoittaa erilaisia ihmisiä.

Kaskelan mukaan kyselyn tulokset ovat parhaimmillaan sen tutkimiseen, keitä vastanneet ihmiset ovat.

– Millaisia ihmisiä netistä huumeita ostavat ovat? Se varmasti tarjoaa tulevaisuudessa mahdollisuuksia tarkempaan analyysiin, hän kommentoi kyselyn mahdollisuuksia.

Kyselyn tulokset vaikuttavat tukevan Silkkitietä koskeneen tutkimuksen tuloksia siltä osin, että netistä ostetaan erityisesti kannabiksen, ekstaasin, amfetamiinin ja LSD:n kaltaisia aineita, joilla on käyttöä viihde- ja satunnaiskäyttäjien keskuudessa.

– Näkyy, että opioidit eivät ole niin suuressa osassa. Säännöllisesti käyttävillä on ehkä jotain muita kanavia, joista ostaa aineita, hän pohtii.

Kaskelaa kiinnostaa myös nettikaupan vaikutus huumeiden kulutustottumuksiin. Netistä huumeita tilanneista puolet koki kyselyssä, ettei heidän käyttämiensä huumeiden kirjo ollut muuttunut verkosta hankkimisen myötä. Osalla valikoima oli kuitenkin netin käytön myötä laajentunut.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa