Maailman suurin huumekysely haluaa tiedot suomalaisten aineiden käytöstä

Maailman suurin huumekysely yrittää selvittää aineiden käyttäjiltä mahdollisimman tarkasti mitä päihteitä he käyttävät ja miten. Samalla yritetään löytää keinoja, miten huumeiden käytöstä tehtäisiin nykyistä turvallisempaa. Tutkimukseen toivotaan enemmän vastauksia myös Suomesta.

Vuosittain kysely on järjestetty tähän mennessä neljä kertaa, ja viime vuonna siihen vastasi yli 100 000 huumeita käyttänyttä henkilöä, kertoo Suomessa Contemporary Drug Problems –konferenssissa vieraillut Monica Barratt, joka on yksi kyselytutkimuksen takana olevista tutkijoista. Hän kertoo kyselyyn vastaavan erityisesti nuoret, joilla on kiinnostusta vastata aihetta käsitteleviin kysymyksiin jopa tunnin vievässä kyselyssä. Ongelmallisimmin käyttäviä kyselytutkimus ei tavoita.

– Pyrimme kyselyn avulla vastaamaan tutkijoiden kysymysten lisäksi myös käyttäjien omiin kysymyksiin ja näin osallistaa ja sitouttaa vastaajia. Vastausten perusteella olemme tehneet mobiilisovelluksia ja huumeiden haittoja vähentäviä kampanjoita, hän kertoo. Kampanjoissa on varoitettu muun muassa erittäin vahvojen ekstaasitablettien vaaroista ja niiden riskien vähentämisestä.

Kysely tavoittaakin hänen mukaansa myös ihmisiä, jotka haluavat käyttää aineita, mutta eivät halua joutua ongelmiin niiden kanssa. Koska vastaajat ovat pääasiassa nuoria aikuisia, auttaa se hänen mukaansa erityisesti uusien huumetrendien havaitsemisessa.

Ihmiset eivät tiedä, mitä vetävät

Barratt on tällä hetkellä erityisen huolissaan siitä, kuinka käyttäjien saamat aineet ovat jotain muuta kuin he luulevat. Ne voivat olla esimerkiksi vaarallisen vahvoja tai olla jopa aivan toista ainetta kuin mitä myyjä väittää.

– Muuntohuumeiden käyttö on suhteellisen vähäistä, ja valtaosa haluaisi käyttää tunnetumpia aineita. On varmasti suuri joukko ihmisiä, jotka käyttävät muuntohuumeita tietämättään, hän toteaa.

Hän pohtiikin, onko muuntohuumeiden suurin haitta niiden tarkoitukseton käyttö. Se voi johtaa erilaisiin ongelmiin, kuten yliannostukseen, jos esimerkiksi muuntohuumeen vaikutus alkaa hitaammin kuin aineen, jota henkilö on kuvitellun nauttivansa. Kun vaikutuksia ei tule, käyttäjä ottaa uuden annoksen, ja huomaa vaikutuksen alkaessa ottaneensakin liikaa.

– Seuraavassa kyselyssä selvitämme, käyttävätkö ihmiset huumeiden testauspalveluita, ja onko heidän saamansa apu hyödyllistä, Barratt kertoo.

Muita selvityksen aiheita ovat muun muassa ihmisten ensimmäiset huumeiden käyttökerrat esimerkiksi sen suhteen, kuinka suunniteltua tai spontaania kokeilu oli.

– Selvitämme myös, tuoko nettikaupan lisääntyminen uusia ihmisiä käytön piiriin, hän kertoo.

Suomalaiset mukaan

Viime vuoden kyselyyn vastasi noin 400 suomalaista, mikä on suhteellisen pieni otos tutkimusten suorittamiseksi. Niiden pohjalta Global Drug Survey on kuitenkin arvioinut, että täällä huumeita hankitaan verrattain yleisesti verkon välityksellä, ja muuntohuumeita käytetään Ison-Britannian ja Pohjoismaiden tapaan suhteellisen paljon.

Laajemmalla otannalla tuloksista tulisi kuitenkin varmempia, ja nyt tavoitteena onkin Barrattin mukaan kääntää kysely suomeksi vastaamisen helpottamiseksi. Nykyään kysely on englannin lisäksi muun muassa tanskaksi, saksaksi, ranskaksi, kreikaksi, espanjaksi ja portugaliksi.

Lue myös:

    Uusimmat