Pietarin terrori-iskusta seuraa todennäköisesti poliisin valtuuksien lisääminen ja kansalaisvapauksien väheneminen, arvioi tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.
– Ihmisten mahdollisuudet vapaaseen liikkumiseen ja mielenilmaisuun tuskin ainakaan paranevat tästä, Kangaspuro kommentoi.
Iskussa poikkeuksellista on tapahtumapaikka, arvioi vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi Ulkopoliittisesta instituutista. Aiemmin Venäjällä on tehty terrori-iskuja lähinnä Moskovassa ja Etelä-Venäjällä.
Pynnöniemen mukaan Pietarin valikoituminen iskupaikaksi saattoi johtua siitä, että presidentti Vladimir Putin tapasi siellä tänään Valko-Venäjän presidentin Aleksandr Lukashenkon. Kangaspuro on samaa mieltä.
Kumpikaan ei halua esittää arvioita siitä, ketkä olisivat iskun mahdollisia tekijöitä. Kangaspuron mukaan isku on kuitenkin osa kansainvälistä kehitystä, jossa mahdollisimman näkyvillä terrori-iskuilla haetaan maksimaalisen suurta huomiota.
Kangaspuron mukaan iskut luultavasti lisäävät Putinin kannatusta ainakin lyhyellä aikavälillä.
– Terrori-iskujen jälkeen ihmisillä on yleensä tapana ryhmittyä tukemaan maan johtoa, joka osoittaa ryhtyneensä päättäväisiin toimenpiteisiin terroristeja vastaan.
Tämän jälkeinen kannatuskehitys riippuu siitä, miten iskun selvittäminen ja syyllisten löytäminen etenee.
– Tässä on myös maan turvallisuuspoliisin ja sitä kautta Putinin henkilökohtainen uskottavuus pelissä.