Tutkija: Tästä syystä Israelin maahyökkäyksen tavoite on tuomittu epäonnistumaan

Lähi-idän instituutin säätiön tutkijan Antti Tarvaisen mukaan Hamasin kitkeminen Gazasta ei katkaise väkivallan kierrettä. 

Israel on asettanut tavoitteekseen tuhota äärijärjestö Hamas. Antti Tarvainen pitää tavoitetta hyvin vaikeana toteuttaa.

Israelin politiikassa suhteessa Gazaan on tällä hetkellä paljon kostonhimoa ja tarvetta rangaista gazalaisia kollektiivisesti Hamasin hyökkäyksen aiheuttaman järkytyksen vuoksi. Mutta väkivallan juurisyyt eivät poistu, vaikka Hamas sieltä kitkettäisiin, Tarvainen sanoo. 

Tarvaisen mukaan väkivallan kierteen katkaisemiksi pitäisi keskittyä sen juurisyihin. 

Kansainvälisessä yhteisössä pitäisi keskittyä Israelin laittomaan miehitykseen, ja pakottaa maan politiikka muutokseen palestiinalaisten aseman osalta. Israelin kansainvälisiä lakeja rikkovaa miehityspolitiikkaa on katsottu läpi sormien, Tarvainen painottaa. 

Esimerkiksi YK on todennut Israelin harjoittavan apartheid-politiikkaa palestiinalaisia kohtaan. Kansainvälinen yhteisö ei ole painostanut Israelia esimerkiksi kauppapolitiikalla tai diplomatialla saadakseen sitä muuttamaan suuntaansa. 

Israelissa ja palestiinalaisalueilla ei todella pitkään aikaan ole ollut rauhanprosessia, joka ottaisi huomioon myös palestiinalaisten toiveet.  Ilman sitä on vaikea nähdä muuta kuin lisää väkivaltaa tuolla alueella. 

Tarvainen korostaa, että Israelin ja Hamasin välinen konflikti aiheuttaa inhimillistä kärsimystä sekä israelilaisille että palestiinalaisille. Väkivallan kierteen katkaiseminen olisi siksi kaikkien etu. 

Israelin ja Hamasin välinen konflikti herättää tunteita 

Tarvainen huomauttaa, että Israelin ja palestiinalaisten välinen tilanne nähdään usein uskonnollisena, islamin ja juutalaisten välisenä konfliktina modernin poliittisen konfliktin sijaan. Hän pitää ajatusta vahingollisena ja esteenä ratkaisujen löytämiseen.

Tarvaisen mukaan Israelin sijaitseminen monille pyhällä maalla vaikuttaa siihen, että Israelin ja Palestiinan vaikeaan suhteeseen liitetään tavallistakin enemmän tunteita ja ylisukupolvista historiaa. 

Tämä vaikuttaa siihen, miten konkreettiset poliittiset tapahtumat siellä nähdään. 

Lue myös:

    Uusimmat