Läntisten arvioiden mukaan Venäjä pystyisi halutessaan valtaamaan Baltian maat ilman, että Yhdysvallat tai sotilasliitto Nato ehtisivät väliin.
3:59
Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan Tomas Riesin mukaan tämä käy ilmi USA:ssa toteutetuista simulaatioista. Esimerkiksi tutkimuslaitos Randin analyysissä Baltian valtauksen arvioitiin vievän korkeintaan 60 tuntia.
Mutta miksi ihmeessä Venäjä sitten yrittäisi vallata Baltian maita, jotka kaikki kuuluvat Natoon?
Vaikka vain opettaakseen Euroopan pelkäämään, vastaa Ries.
– Venäjä on kyllästynyt tyhmiin eurooppalaisiin, jotka eivät käsitä voimapolitiikkaa vaan kulkevat ympäriinsä puhumassa ystävyydestä ja vuoropuhelusta, hän kuvailee ajatusmaailmojen eroja.
Hyökkäyssota voi näyttäytyä keinona saada kunnioitusta, vaikka se pohjoismaalaisittain tuntuisi vain hullulta. Lisäksi Baltian hankkiminen takaisin ikään kuin paikkaisi vääryyksiä, joita kylmän sodan hävinnyt Venäjä katsoo kärsineensä, sanoo Ries.
Miehitys olisi myös tehokas tapa hajottaa keskinäiset turvatakuut luvanneen Naton yhtenäisyyttä. Venäjän sisällä se miellyttäisi kaikkein länsivastaisimpia voimia, joiden tuki voi olla maan johdolle sisäpoliittisesti tarpeen, arvioi Ries.
Ja joskus sota syttyy syistä, joita ei osata ennakoida. Kuten Ukrainassa Maidanin vallankumouksen tuloksena. Niin voisi käydä myös Baltiassa, vaikka syytä ei vielä nyt kukaan osaisi arvata.
Ries puhui Itämeren alueen turvallisuudesta keskiviikkona Helsingissä Ulkopoliittisen instituutin seminaarissa.
Presidentti Sauli Niinistö vieraili Virossa alkuviikolla. Keskusteluaiheiksi nousi erityisesti turvallisuuspolitiikka ja Venäjä:
2:19