Tutkija kuvaa Ruotsin Nato-taivalta Turkin hampaissa: "Erilainen tapa käydä kauppaa hävittäjillä"

2:34imgTapahtuiko Ruotsin Nato-jäsenyydessä nyt kauan odotettu läpimurto?
Julkaistu 23.10.2023 22:49
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi on nytkähtänyt eteenpäin Turkissa, kun presidentti Recep Tayip Erdogan antoi asiasta esityksen maansa parlamentille 

Parlamentin käsittelyaikataulua ei ole kerrottu. Suomen vastaava prosessi kesti runsaat kolme viikkoa.

Ruotsi, Nato ja Yhdysvallat ovat jo ilmaisseet tyytyväisyytensä Turkin päätökseen.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Iro Särkkä kertoo MTV Uutisille, että jäsenhakemuksen jättämisestä on kulunut lähes puolitoista vuotta ja Ruotsi on täyttänyt kaikki hakemusehdot. Särkän mukaan Turkin toiminnassa on myös toinen syy.

– Voidaan katsoa myös tätä turvallisuuspoliittista tilannetta. Se on jossain määrin heikentynyt Euroopassa, joten aika kovaa peliä Turkki pelaa, jos se haluaa edelleen pitää Ruotsin Naton ulkopuolella.

Syyskuun lopulla Erdogan kytki F-16-hävittäjät yhteen Ruotsin jäsenyyden kanssa. Turkki hyväksyy Ruotsin Natoon, jos Yhdysvallat myy sille hävittäjät. 

Särkkä uskoo, että hävittäjillä on ollut merkitys alusta saakka, koska Turkki tarvitsee hävittäjät oman ilmapuolustuksensa vahvistamiseksi. 

– Tämä on ollut erilainen tapa käydä kauppaa näillä hävittäjillä. Ruotsi on ollut todella ikävällä tavalla välikädessä. Uskon että on tulossa jonkunlainen signaali vielä tulevien kuukausien aika sen osalta, että Yhdysvallat olisi valmis myymään hävittäjiä Turkille.

Lue myös: Ruotsin Nato-polussa läpimurto: Erdoganilta lakiesitys Turkin parlamentille

Särkkä on varma, että Ruotsin Nato-hakemus tullaan hyväksymään.

– Ehkä jossain määrin tullaan käymään enemmän keskustelua (kuin Suomen tapauksessa), koska Ruotsi on joutunut tarkastelun kohteeksi terrorismikysymyksen kautta.

"Unkarille tulee kiire"

Ruotsin Nato-jäsenyys vaatii myös Unkarin hyväksynnän. Unkari on aiemmin sanonut, ettei se ole viimeinen joka ratifioi sen. Särkkä toteaa, että Unkarille tuleekin nyt kova kiire.

– Mutta uskon, että Unkari tulee tämän tekemään. Unkarilla on itseasiassa paljon vähemmän varaa käydä kauppaa, kuin Turkilla tässä kysymyksessä. Pidän mahdollisena, että myös Unkari tulee tekemään jäsenyysratifioinnin mahdollisimman pikaisesti.

Särkän mukaan Ruotsin Nato-jäsenyydellä on merkitystä Suomen ja Ruotsin lisäksi koko pohjolalle. 

– Päästään yhdessä suunnittelemaan yhteistä pohjoisen Euroopan puolustusta. Koko liittokunnan puolustusta. Tämä on Natolle myös erityisen tärkeä asia, että saadaan muodostettua Pohjois-Euroopan puolustuksen ja pelotteen alue.

Lue myös: Milloin Ruotsi pääsee Naton jäseneksi? Nämä asiat voivat vielä hidastaa polkua

Tuoreimmat aiheesta

Ruotsi