Risto E. J. Penttilä Nato-prosessin etenemisestä: "Pelotteemme suhteessa Venäjään on kasvanut, olemme turvassa"

Turkki ilmoitti tänään, että maan parlamentti alkaa käsitellä Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia. Kansainvälisen politiikan asiantuntija uskoo, että Yhdysvalloilla oli osuutta Turkin myötämielisyyteen.

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä kuvailee Turkin tänään julkistamaa päätöstä merkittäväksi.

– Tämä on juhlan hetki, Penttilä sanoo.  

Penttilän mukaan merkittävää on etenkin se, että Nato-päätös kytkee Suomen turvallisuuspoliittisesti Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.  

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ei antanut lisäselvyyttä tänään sille, että miksi Turkki olikin yhtäkkiä valmis aloittamaan Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin.

Penttilän mukaan Yhdysvalloilla oli osuutta asiaan.

– Perusanalyysi yhä edelleen on, että Yhdysvallat muutti suuntaa ja painosti Turkkia. Ehkä jotain lupailikin. Jotain tapahtui Yhdysvaltojen ja Turkin välillä viime viikkojen aikana, ja sen tulokset näemme nyt, Penttilä arvioi. 

Ruotsin kohdalla ei ole takeita

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Suomi on etenemässä Natoon ennen Ruotsia. Prosessin aikana on molempien maiden puolesta painotettu, että Suomi ja Ruotsi haluavat liittyä sotilasliittoon samanaikaisesti. 

– Suomelle tämä ei ole ongelma, jos katsomme puhtaasti sotilaallisesti. Meillä on nyt viides artikla, meidän pelotteemme suhteessa Venäjään on kasvanut. Me olemme turvassa, Penttilä painottaa.

Naton kannalta Penttilä puolestaan näkee asetelman ongelmallisena, sillä sotilasliiton puolustussuunnittelussa joudutaan soveltamaan. 

– Ainakin vähän aikaa (Naton puolustussuunnittelussa) joudutaan miettimään sitä, että miten Suomi ja Baltia hoidetaan ilman Ruotsia, Penttilä sanoo.

Penttilän arvion mukaan Ruotsi voi joutua odottamaan oman prosessinsa etenemistä ainakin heinäkuulle, jolloin järjestetään Naton huippukokous Vilnassa. Takeita ei kuitenkaan ole, että Ruotsin Nato-jäsenyys etenisi vielä silloinkaan. 

Pääministeri Sanna Marin kirjoitti aiemmin perjantaina Twitterissä, että Suomi tulee tekemään kaikkensa, jotta myös Ruotsin Nato-jäsenyys etenisi mahdollisimman nopeasti. 


Lue myös:

    Uusimmat