Tutkija kyseenalaistaa Suomen kykyä hillitä ilmastonmuutosta: "Edellyttää hiiltä sitovien nielujen lisäämistä"

1:39img
Julkaistu 09.05.2018 09:35

MTV UUTISET – STT

Ympäristötieteiden dosentti Sampo Soimakalliolle on myönnetty Vuoden tiedekynä -palkinto artikkelista Biomassan energiakäyttö: vaikutukset hiilinieluihin ja ilmastopäästöihin.

Katso uutisvideo: Sademetsien merkitys ilmastonmuutoksen torjunnassa on luultua suurempi.

Artikkelissa Soimakallio toteaa, että Suomessa keskeisenä ilmastonmuutoksen hillitsemisen keinona esitetty biotalous puunkäyttöä lisäämällä on ongelmallinen ratkaisu sen vuoksi, että biotalous pienentää Suomen metsien hiilinielua merkittävästi.

– Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää nopeaa päästöjen vähentämistä ja hiiltä sitovien nielujen lisäämistä. Biomassan käytön lisääminen vähentää mahdollisuuksiamme kasvattaa hiilen varastoja metsissä ja maaperässä, sanoo Soimakallio tiedotteessa.

Palkitussa artikkelissa Soimakallio alleviivaa esimerkiksi, että biomassan ja bioenergian käytön lisäämisen ilmastovaikutukset ovat laaja ja monimutkainen kokonaisuus. Hän myös korostaa, että tutkimustulokset bioenergian vaikutuksista ovat ristiriitaisia.

– Joidenkin tutkimusten mukaan bioenergia hillitsee, toisten mukaan taas kiihdyttää ilmastonmuutosta, hän kirjoittaa artikkelissa.

Koneen Säätiö myöntää Vuoden Tiedekynä -palkinnon tieteellisestä kirjoituksesta, jossa suomen kieltä on käytetty erityisen ansiokkaasti. Palkinnon arvo on 25 000 euroa. Palkitun artikkelin voi lukea täältä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa