Tutkija: Lännen vitkastelulla voi olla tuhoisia seurauksia pian – "Vaihtoehtona Venäjän hyökkäys, jota ei ole kykyä torjua"

Tutkijan mukaan länsimaisten johtajien pitäisi tajuta riskit ja lopettaa vitkastelu Ukrainan tukemisessa. 

Ukraina on jätetty läntisen turvallisuusyhteisön ulkopuolelle, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja, tutkija Arkady Moshes kommenttikirjoituksessaan.

– Länsi iloitsee Ukrainan menestyksestä taistelukentällä ja harmittelee sen vastoinkäymisiä, mutta samalla se ei tunnu mieltävän Ukrainan mahdollista tappiota omakseen.

Mosheksen mukaan Ukrainan tukemiseen sitoudutaan puheiden tasolla, mutta todellisuudessa apu on vähenemään päin. Samaan aikaan Venäjä tiukentaa otettaan miehittämistään alueista myöntämällä paikallisille Venäjän kansalaisuuksia, järjestämällä "vaaleja" ja opettamalla koululaisille venäläistä versiota historiasta.

– Tärkeintä on kuitenkin Venäjän johdon syvenevä usko siihen, että länsi luovuttaa ensimmäisenä ja ennen pitkää Venäjä voittaa näännytyssodan, Moshes kirjoittaa.

Tutkijan mukaan länsimaat toimivat nyt samoin kuin Neuvostoliiton hajoamisen aikoihin ja näyttävät pelkäävän Venäjän valtion luhistumisen seurauksia. 

Moshes kehottaa länttä lopettamaan vitkastelun ja johtajia muodostamaan yhteisen näkemyksen siitä, miten Venäjän kanssa tulisi toimia.

Muutoin lännen lamaannus voi johtaa jäätyneeseen konfliktiin, ja sekin on hänen mukaansa positiivisempi skenaario.

– Vaihtoehtona on uusi, laajempi ja menestyksekkäämpi Venäjän hyökkäys useiden vuosien päästä – ellei jo vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla – jota Ukrainalla ja lännellä ei olisi päättäväisyyttä tai kykyä torjua.

Lue myös:

    Uusimmat