Sodan lopputuloksen pitää perustua sotatilanteeseen, sanoo Putin.
Presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjä voi "vain ylistää" länsimaita siitä, etteivät nämä enää vaadi Venäjän totaalista tappioita Ukrainassa.
Länsi alkaa nähdä sotatilanteen realistisemmin, Putin väitti venäläisen televisiokanava Rossija-1:n haastattelussa Venäjän valtion uutistoimisto Tassin mukaan.
– Eilen he puhuivat vielä Venäjän strategisesta tappiosta. Tänään retoriikka on muuttunut, ja kuten sanoin, tästä heitä voi vain kiittää. He alkavat ymmärtää ja arvioida tilannetta realistisemmin, Putin sanoi.
Putin todennäköisesti viittaa siihen, että länsimaissa on yhä enemmän alettu puhua rauhan saamisesta Ukrainaan sen sijaan, että vaadittaisiin Venäjää poistumaan kaikilta valtaamiltaan Ukrainan alueilta.
Putinin mukaan sodan lopputulos täytyy olla Venäjän etujen mukainen ja perustua "taistelukentän realiteetteihin".
Lue myös: Putinin vitsi osui Yhdysvaltojen herkkään paikkaan
Rauhanpuhe on lisääntynyt Ukrainan kesällä 2023 epäonnistuneen suuren vastahyökkäyksen jälkeen, johon oli monien asiantuntijoiden mukaan ladattu lännessä liian suuria odotuksia.
Esimerkiksi syyskuussa Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi, että "nyt on aika keskustella, kuinka saadaan rauha".
Ukraina puolestaan julkisti lokakuussa "voitonsuunnitelmaksi" kutsumansa rauhansuunnitelman. Sen ytimessä on nykyisestä huomattavasti poikkeava sodan kehityskulku, sillä presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan "Venäjän on hävittävä sota Ukrainaa vastaan".
Venäjän strategia vaikuttaa tällä hetkellä perustuvan siihen, että se voittaa kulutussodassa, sillä se uskoo lännen tuen hiipuvan. Ukrainan ei uskota pystyvän sotimaan nykyisen kaltaisella tempolla, jos länsimaiden tuki hiipuu.
Marraskuun 5. päivä on sodan kannalta mahdollisesti kriittinen päivämäärä, sillä Yhdysvallat valitsee tuolloin uuden presidentin. Republikaanipuolueen ehdokas Donald Trump on toistuvasti todennut, ettei hän halua jatkaa Ukrainan kallista tukemista.
Lue myös: Venäläissotilaat uusista pohjoiskorealaiskollegoistaan: "Mitä v****a näiden kanssa tehdään?"
Trumpin vaalivoitto on Ukrainan sodanjohdolle "kauhuskenaario", sanoi sotatieteilijä Ilmari Käihkö jo viime vuoden kesäkuussa MTV Uutisille. Euroopalla on ollut aikaa varautua Trumpin valintaan ja sen vaikutuksiin. Teot Ukrainan suuntaan ovat olleet puheita pienempiä.
Vaikka suurhyökkäys Ukrainaan ei suinkaan ole sujunut Venäjän alkuperäisten suunnitelmien mukaan, miehittävät venäläisjoukot noin viidennestä Ukrainan kansainvälisesti tunnustetuista alueista.
Alkusyksyn 2023 jälkeen hyökkäämisestä on pääasiassa vastannut Venäjä, joka on edennyt hitaasti ja raskaita tappioita kärsien Itä-Ukrainassa käytännössä katsoen koko kuluneen vuoden ajan.
Ainoa merkittävä poikkeus trendiin on ollut Ukrainan elokuun yllätyshyökkäys Venäjän Kurskin alueelle. Syys-lokakuun vastahyökkäyksillään Venäjä on vallannut takaisin merkittäviä osia Ukrainan miehittämistä venäläisalueista.