Tutkija MTV Uutisille: AfD on äärioikeistolainen ja sitä voi hyvällä syyllä moittia natsisympatioista

2:49img
Julkaistu 25.09.2017 17:52
Toimittajan kuva

Tapio Nurminen

tapio.nurminen@mtv.fi

Saksalaisprofessori muistuttaa, että Vaihtoehto Saksalle (AfD) edustaa vaalivoitonkin jälkeen vain pientä vähemmistöä Saksassa. Hänen mukaansa puolue keskittyy parlamentissa ennen muuta kiihottamaan kansaa.

Kasselin yliopiston politiikan ja yhteiskuntatukimuksen professori Wolfgang Schroeder on tutkinut perusteellisesti AfD:n toimintaa Saksan 13 osavaltioparlamentissa. Hänen mukaansa on täysin perusteltua syyttää puoluetta rasistisista piirteistä ja natsisympatioista.

– AfD on koalitio, johon kuuluu radikaalisti ja rasistisesti ajattelevia kansallismielisiä, perinteisiä oikeistokonservatiiveja, mutta myös uusliberaaleja talousasiantuntijoita, jotka taannoin perustivat puolueen, Schroeder luettelee.

– Vuodesta 2013 lähtien tuo äärioikeistolainen kansallismielinen siipi on vahvistunut ja muut ovat menettäneet asemiaan. Puolueessa on huomattu, että Saksan lähihistorian tabujen kyseenalaistaminen herättää suurta huomiota ja kiihtymystä. Tunteet kuohuvat ja samalla myös kannatus kasvaa, Berliinissä parhaillaan kirjaa kirjoittava professori erittelee.

Schroederin mukaan on täysin selvää, että vuosien 2015 ja 2016 pakolaiskriisi vahvisti AfD:n äärioikeistolaisia ja sitä kautta myös koko puoluetta. Saksalaisille toitotettiin, että rajat pitää sulkea ja että Saksa kuuluu saksalaisille.

Samaan aikaan AfD tarjosi kanavan eliittejä vastustaville ja globalisaation pettyneille.

Oikeistopopulisteilla ei ole vaihtoehtoa

Schroeder muistuttaa, ettei puolueella ole äänestäjille mitään todellista tulevaisuuteen katsovaa politiikan tekemisen vaihtoehtoa.

– AfD katsoo menneisyyteen ja puhuu nykyisestä negatiiviseen sävyyn. Se ihannoi vanhaa keisarikuntaa ja toivoo, että Saksan vuoden 1870 rajat joskus palaisivat, Schroder sanoo.

Hänen mukaansa oikeistopopulistit eivät Saksan osavaltioparlamenteissa ole edes yrittäneet osallistua johdonmukaisesti päätöksentekoon.

– He ovat keskittyneet täyistunnoissa kalastamaan mahdollisimman suurta huomiota sellaisille teemoille, jotka kiihdyttävät kansaa. He puhuvat islamisoitumisesta ja moittivat istuvia hallituksia tavallisten ihmisten unohtamisesta, Schroeder purkaa AfD:n menestysreseptiä.

– Puolue on myös vahva sosiaalisessa mediassa. Se työntää kaikki tunteita kuohuttavat puheet aktiivisesti facebookiin, twitteriin ja youtubeen.

90 prosenttia ei äänestänyt AfD:tä

Wolfgang Schroederin mukaan AfD vaikuttaa jatkossa merkittävästi Saksan poliittiseen päätöksentekoon.

– Näin siitäkin huolimatta, vaikka pitää muistaa, että kyse on pienestä vähemmistöstä. 90 prosenttia saksalaisista ei valinnut AfD:tä, Schroeder painottaa.

– AfD:n liittopäiväedustajat pitävät myös Berliinissä tavallisia ihmisiä kuohuttavia puheita aiheista, jotka perinteiset puolueet yleensä ohittavat. Nyt niihin on pakko reagoida.

Saksan tulevan EU-politiikan kannalta on Schroedern mielestä ratkaisevaa, että äänestäjille selitetään entistä paremmin, miksi Euroopan unioni on hyvä kaikille eurooppalaisille ja miksi globalisoitumista on syytä kannattaa. Jos tässä onnistutaan, Saksan uusi hallitus pystyy viemään EU:n kehityksen kannalta tärkeitä asioita aktiivisesti eteenpäin.

– AfD:stä voi olla tässä jopa apua, koska puolue nostaa näitä EU-teemoja keskusteluun ja herättää tässäkin suuria tunteita. Hallituspuolueiden on vastattava tähän haasteeseen ja selitettävä ihmisille asioiden oikea laita.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat