Perussuomalaiset yhä selvemmin oikeistopuolue, arvioi tutkija – Halla-aho: "Ei tarvetta antaa itsellemme tuollaisia nimityksiä"

Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset siirtyi puheenjohtajansa linjapuheen myötä entistä selvemmin oikealle, arvioi tutkija. Halla-aho ei jaa tutkijan näkemystä.

Perussuomalaiset siirtyi talouspolitiikassaan selkeästi oikeistolaisempaan suuntaan puheenjohtaja Jussi Halla-ahon (ps.) linjapuheen myötä, sanoo Helsingin yliopiston poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen.

Ronkaisen mukaan linjamuutos tapahtui etenkin perussuomalaisten ajamassa työmarkkinalinjassa eli siinä, millaisia työllisyystoimia puolue olisi valmis ajamaan. 

– Kokoomus ei voi enää sanoa, että perussuomalaiset olisi vasemmistopuolue, joka ei aja riittävän hanakasti työmarkkinauudistuksia. Tässä tapahtui selkeästi linjamuutos oikealle ja kohti työmarkkinauudistusten, kuten paikallisen sopimisen ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan muutosten kannattamista, Ronkainen sanoo.

Halla-aho ei lauantaisessa linjapuheessaan suoraan esittänyt esimerkiksi leikkauksia ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Hän kuitenkin kritisoi ammattiyhdistysliikettä siitä, että ne vastustavat liian hanakasti työllisyyttä parantavia toimia, kuten työttömyysturvan heikennyksiä. Toisaalta Halla-aho kritisoi elinkeinoelämää siitä, että se ei kykene kompromisseihin.

Ronkaisen mukaan linjapuheen myötä perussuomalaiset on yhä selkeämmin myös talouspolitiikaltaan oikeistopuolue. 

– Jos katsotaan Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten näkemyksiä verotuksesta, julkisen sektorin koosta ja nyt myös työmarkkinalinjausten osalta, on puolue näissä kaikissa siirtynyt yhä enemmän oikealle.

"Jako vasemmisto-oikeistoon vanhentunut"

Halla-aho ei jaa Ronkaisen näkemystä siitä, että perussuomalaiset olisi oikeistopuolue tai että muutosta puolueen talouspolitiikan linjassa olisi tapahtunut.

– Ei meillä ole mitään tarvetta antaa itsellemme tuollaisia nimityksiä. Harrastamme terveen järjen talouspolitiikkaa, jossa tunnustetaan, että julkiset menot eivät voi olla suuremmat kuin julkiset tulot. 

Halla-aho esitti linjapuheessaan muun muassa veronkevennyksiä, jotka on perinteisesti mielletty oikeistolaiseksi talouspolitiikaksi. 

Halla-ahon mukaan on vaikeaa määritellä, miten puolueen ajamat toimet eroavat oikeistolaiseksi mielletystä talouspolitiikasta.

– Se on kai makuasia. En tiedä, että myöntäisikö mikään vasemmistopuolueistakaan, että vasemmistolaisessa talouspolitiikassa julkisen talouden tasapainolla ei ole mitään merkitystä.

Halla-ahon mukaan perinteinen jako vasemmisto-oikeistopuolueisiin ja siihen liittyvä vastakkainasettelu palkansaajien ja yrittäjien välillä on osittain vanhentunut, eikä duunaripuolueeksi itseään kutsuvalla puolueella ole tarvetta sijoittaa itseään vasemmisto-oikeistojanalle.

"Perussuomalaiset valmis hallitusyhteistyöhön kokoomuksen kanssa"

Ronkaisen mukaan perussuomalaiset voi onnistua olemaan sijoittumatta perinteiselle vasemmisto-oikeistoakselille niin kauan, kuin se ei joudu hallitusvastuussa käytännössä toteuttamaan talouspolitiikkaansa.

– Perussuomalaiset koettaa houkutella yhä selvemmin porvariäänestäjiä oikeistolaisella talouslinjallaan ja duunariäänestäjiä arvokonservativiisella linjallaan. 

Ronkaisen mukaan Halla-ahon linjapuhe oli myös selvä kädenojennus kohti hallitusyhteistyötä kokoomuksen kanssa.

– Perussuomalaiset on kokoajan tuonut esille sitä, että se on valmis hallitukseen kokoomuksen kanssa. Myöskään puolueiden EU-linjat eivät ole enää kovin kaukana toisistaan, tutkija sanoo.

– Jos vertaillaan vaikka elpymispaketin osalta valtiovarainvaliokunnan mietintöön kokoomuksen vaatimia paalutuksia ja perussuomalaisten jättämää eriävää mielipidettä, niin perussuomalaisille ja kokoomuksella on itse asiassa aika samanlainen linja siitä, että unionissa tulee jatkossakin harjoittaa talouskuria. Toki eroa on suhtautumisessa EU:hun ja globalisaatioon ylipäänsä.


Lue myös:

    Uusimmat