Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (PS) moittii hallitusta vastuunoton puutteesta korona-toimissa. Halla-aho arvioi MTV:n Uutisextrassa, että Sanna Marinin (sd.) hallitus pelkää hysteerisesti virheiden tekemistä ja arvostelua. Se on Halla-ahon mielestä johtanut arasteluun hallituksen korona-linjauksissa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi hallituksen ja pääkaupunkiseudun kiistelyä korona-toimista MTV:n Uutisextrassa. Halla-aho ihmetteli hallituksen haluttomuutta osoittaa johtajuutta koronapolitiikassa.
– Kyllä poliittisen vetovastuun pitäisi kuitenkin olla maan hallituksella ja minulla on sellainen vaikutelma, että Marinin hallitus pelkää hysteerisesti virheiden tekemistä ja kritiikille altistumista niiden virheiden vuoksi, totesi Halla-aho.
Arkuutta koronalinjan vetämisessä
Halla-ahon mielestä arvostelun pelko on johtanut arasteluun vastuunotossa ja selkeissä linjanvedoissa. Siksi päätöksiä tehdään Halla-ahon mielestä vasta pakon edessä.
– Hallitus mielellään lykkää paitsi rajoitustoimenpiteiden käyttöönoton niin myös niistä päätöksen tekemisen mieluummin paikallisille viranomaisille kuin lähettää itse selkeitä signaaleja, moitti Halla-aho.
Kysymykseen vetäytyykö hallitus kuntien selän taakse ja pakeneeko se vastuutaan, Halla-aho antoi vähintään puolittain myöntävän vastauksen.
– No mielestäni tämä on jossain määrin kuvannut tätä tilannetta keväästä lähtien, hän vastasi.
Kuntavaaleissa kovat tavoitteet, mutta myös sudenkuoppia
Kuntavaaleissa perussuomalaiset pyrkivät monessa maakunnassa keskustan reviirille. Samaan aikaan puolue kuitenkin vastustaa sekä EU:n budjettiesitystä että korona-tukipakettia.
Perussuomalaiset siis toisin sanoen vastustavat mekanismeja, jotka tuovat keskustan hallitsemiin maakuntiin miljardien maatalous- ja aluetuet. Silläkö puolue aikoo saada keskustakuntien äänet?
– Me uskomme vakaasti, että maalla asuvilla ihmisillä on luja halu tulla toimeen omalla työllään, eikä kitkutella kepulaisella tukiaispolitiikalla, vastasi Halla-aho.
Helsingissä perussuomalaiset on pieni puolue, mutta Halla-ahon pormestariehdokkuus saattaa olla kokoomukselle suuri kiusa. Jos riittävä määrä kokoomuksen potentiaalisia kannattajia äänestääkin Halla-ahoa, niin se voi auttaa tähän asti kakkoseksi jääneitä vihreitä tai pormestaripuolueeksi. Kolmosena olevan SDP:n takamatka kärkikaksikkoon oli viime kuntavaaleissa vielä suuri.
Lue myös: Wille Rydman MTV Uutisille: Pormestariehdokkuus on minulle aito vaihtoehto – ehdokkuudesta kieltäytynyt Stubb kannattaa tehtävään naista
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) totesi MTV:n Uutisextrassa viikko sitten, että ääni Halla-aholle on ääni punavihreälle pormestarille. Halla-ahon ja muiden Helsingin pienryhmien pormestariehdokkaiden mahdollisuudet pormestarin paikkaan ovat olemattomat.
Oikeusvaltioperiaate saa joustaa, kun maahanmuuttoa vastustetaan
Perussuomalaiset saivat viikko sitten osakseen ihmettelyä ja paheksuntaa, kun puolue halusi poistaa Suomen vahvasti ajaman oikeusvaltioperiaatteen EU-tukirahojen ehdoista. Perussuomalaisten esityksestä äänestettiin eduskunnan suuressa valiokunnassa. Yksikään muu puolue ei kannattanut esitystä.
Käytännössä perussuomalaiset asettuivat tukemaan Unkaria ja Puolaa, joissa on todettu puutteita muun muassa sananvapaudessa ja oikeuslaitoksen rippumattomuudessa. Nuo kaksi maata eivät hyväksy muiden EU-maiden neuvottelemaa ehtoa EU-tukiaisille ja uhkaavat kaataa koko paketin.
Halla-aho vakuutti puolueensa tukevan oikeusvaltioperiaatetta, mutta syytti kaikkia muita oikeusvaltioperiaatteen vääränlaisesta politisoinnista. Todellinen syy oikeusvaltioperiaatteen käyttöön on Halla-ahon mukaan se, että Unkari ja Puola yritetään pakottaa lieventämään umpitiukkaa maahanmuuttolinjaansa.
– Ei oikeusvaltioperiaate meidän mielestämme voi tarkoittaa sitä, että maan pitää sallia alueelleen tulevaa haitallista maahanmuuttoa ollakseen oikeutettu EU-tukiin, selitti Halla-aho.
Muut oikeusvaltion periaatteet saivat perussuomalaisten esityksessä väistyä, kun kyse oli myös maahanmuutosta.