Tutkija rauhoittelee "koville kierroksille" kiihtynyttä Nato-prosessia ja sivaltaa Erdogania pilkannutta pilapiirtäjää: "Ei edistä asiaa, jos heitämme lisää tulta pesään"

4:46imgMiten ja milloin Nato-prosessin pattitilanne voi laueta? Katso videolta koko haastattelu
Julkaistu 25.01.2023 20:00
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Tutkijan mukaan tällä hetkellä pyritään takaisin kolmikantaneuvotteluihin Turkin, Ruotsin ja Suomen välillä.

Turkki on toistaiseksi perunut helmikuulle suunnitellut kolmikantaneuvottelut Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyksien ratifioinnista.

Päätöksen on katsottu olevan seurausta Tukholmassa viikonloppuna järjestetyn mielenosoituksen jälkeen, jonka aikana äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti muslimien pyhän kirjan Koraanin Tukholman Turkin suurlähetystön edessä lauantaina.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen katsoo tilanteen taustalla olevan ”hieman hankala suhteiden ylikuumentuminen”. Asialle tunnusomaista on, että valtionjohtajat käyvät keskustelua medioiden välityksellä, eivätkä keskenään. Vanhanen pitää tätä ongelmallisena.

– Pitäisin nyt tärkeimpänä, että pidetään tietty maltti ja katsotaan isoa kuvaa, hän sanoo.

Vanhanen ei usko, että nykyinen tilanne välttämättä johtuu Turkkia vastaan nähdyistä mielenosoituksista ja pilapiirroksista. Iltalehti on julkaissut Ville Rannan pilapiirroksia Erdoganista, jotka ovat nousseet esimerkiksi Ruotsissa uutisiksi.

– Puhutaan paljon median- ja sananvapaudesta, mutta olisi hyvä pitää mielessä vastuu, mikä tulee sananvapauden mukana. Se ei välttämättä hirveästi edistä tätä asiaa Suomen eikä Ruotsin kannalta, jos heitämme koko ajan ikään kuin lisää tulta pesään ja provosoimme tilannetta, Vanhanen pohtii.

"Tässä on monta kuukautta aikaa vielä"

Vanhanen ei pidä todennäköisenä, että Turkki keskeyttäisi kokonaan neuvottelut. Hänen mukaansa Turkille edullisempaa on toimia Naton sisällä, kuin Naton ulkopuolella. Tällä hetkellä pitäisi pyrkiä takaisin kolmikantaneuvotteluihin.

Turkin vaakakupissa painavat myös muut asiat, kuten mahdollisuus ostaa Yhdysvalloilta hävittäjiä, maassa toukokuussa pidettävät vaalit ja terrorisminvastaisen taistelun tuominen Naton agendalle.

Lisäksi tiedossa on, että Turkki suunnittelee uusia operaatioita Lähi-Idän suunnalla. Nämä voivat olla ongelmallisia Naton näkökulmasta.

Moni asia siis viittaa siihen, että ratifiointia ei olisi tulossa muutenkaan heti.

– Tuntuu erikoiselta, että tässä vaiheessa tammikuuta mennään niin koville kierroksille.  Ihan maltilla ottaisin ja katsoisin, tässä on monta kuukautta aikaa vielä, Vanhanen rauhoittelee.

Lue myös: Haavisto Virossa: Ukrainan avun on jatkuttava, Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa on "vain A-suunnitelma"

Tuoreimmat aiheesta

Nato