Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin läheiset suhteet Venäjään puhuttavat ja ovat herättäneet paljon kysymyksiä pitkin alkukevättä.
MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smithin mukaan Donald Trumpin vaalikampanjan aikana näytti siltä, että Trump olikin Venäjällä suosikki ja kovassa huudossa. Valinnan jälkeen maan valtasi kuitenkin hämmennys. Uutisointi on myös vähentynyt.
– Kyllä se on oikeastaan jatkunut siinä mielessä, että nämä uutiset, jotka tulevat Yhdysvalloista, hämmentävät hiukan Venäjälläkin. Nyt on melkein päädytty siihen, että raportointi Yhdysvalloista on vähentynyt ihan selvästi Venäjän mediassa.
Smith otti myös kantaa viikonloppuna nousseeseen kohuun, jossa Trump syytti presidentti Barack Obamaa salakuuntelusta.
– Viralliset lähteet ja tiedot sanovat hyvin pitkälle, että Obama ei itse ainakaan henkilökohtaisesti ole tätä ehkä määrännyt, jos näin edes on käynyt.
Smithin mukaan vaikuttaa hiukan siltä, että salakuuntelusyytökset Obamaa kohtaa ovat olleet silmänkääntötemppu. Vielä viime viikolla keskustelu kävi kuumana Trumpin hallinnon kytköksistä Venäjään.
– Ja nyt puhutaankin sitten salakuuntelusta, eikä niin paljon Venäjästä.
Ongelmat eivät ole kadonneet
Tutkija uskoo, että Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin suhteet tulevat kehittymään monimutkaisesti myös tulevaisuudessa, sillä maiden välillä olevat perustavaa laatua olevat ongelmat ovat edelleen olemassa.
– Ne eivät katoa minnekään, vaikka Trump tuli presidentiksi. Ja voi jopa olla, että Putinilla voi olla hiukan vaikeuksia esiintyä Trumpin kanssa, jos ajatellaan kaikkia näitä tarinoita siitä, miten Trump kättelee ja muuta. Niin se voi olla Putinille aika vaikea paikka.
Smith tarkentaa, että Trumpilla on tietynlainen kättelytyyli.
– Sitten kun ajatellaan, millainen Putin on virallisissa tilanteissa ja hän pitää Venäjän perinteisestä ja kuitenkin virallisesta diplomatiasta. Ja sitten jos tilanne lähteekin ihan käsistä, niin se ei ole sellainen tilanne, missä Putin olisi kotonaan.