Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Toni Alarannan mukaan Turkki ei ole länsimaiden strateginen liittolainen Lähi-idässä. Aiemmin liberaalin muslimidemokratian kehittämistä lupaillut valtapuolue AKP johtaa maata nyt aivan päinvastaiseen suuntaan.
– AKP-aikakauden niin sanottu 'uusi Turkki' on läpeensä länsimaiden vastainen valtio, jossa kansallisen identiteetin uudelleenmäärittely tarkoittaa länsimaiden näkemistä perustavanlaatuisesti vieraana, pahansuopana ja uhkaavana, Alaranta sanoi keskiviikkoiltana Paasikivi-seurassa.
Alarannan mukaan AKP:n uudistushankkeet kohti liberaalia demokratiaa loppuivat jo todellisuudessa kymmenen vuotta sitten, minkä jälkeen puolue on keskittynyt valta-asemansa vakiinnuttamiseen.
Ulkopolitiikassa Turkissa on siirrytty omiin asioihin keskittymisestä sekaantumiseen alueen muiden maiden asioihin. Syyrian ja Irakin osalta Turkki ei ole länsimaiden tapaan arkaillut tukea jihadistiryhmiä presidentti Bashar al-Assadin tai kurdien vastaisessa taistelussa. Tämä on kalahtanut myös omaan nilkkaan.
– AKP:n johdolla Turkki on sallinut kansainvälisen jihadismin pesiytyä omien rajojensa sisälle, sillä seurauksella että maassa on nyt määrittelemätön joukko turkkilaisia Isis-soluja, jotka ovat sittemmin kääntäneet aseensa myös isäntämaata vastaan, Alaranta sanoo.
Tutkijan mukaan terrori-iskujen ja pakolaisvyöryn koettelema Turkki "kääriytyy uhrin viittaan", vaikka on omilla toimillaan pitkittänyt Syyrian sotaa.
2:12