Keskitysleirillä kuolleen Anne Frankin perheen ilmiantaja on todennäköisesti ollut amsterdamilainen liikemies. Uudesta selvityksestä kertoo muun muassa BBC.
Anne Frankin päiväkirja on kiehtonut monia sukupolvia. Frankin perheestä on tietyllä tavalla syntynyt yleissymboli juutalaisten kokemille kauhuille.
Anne Frank kuoli natsi-Saksan aikaisella keskitysleirillä vuonna 1945. Hän oli vain 15-vuotias. Annen päiväkirja oli säilynyt ja se julkaistiin vuonna 1947.
Tutkijaryhmä selvitti tapausta entisen FBI-agentin kera
Avoimeksi kysymykseksi oli jäänyt se, kuka lopulta ilmiantoi Anne Frankin perheen natsisotilaille.
Lue myös: Holokaustista selvinneet vaativat Facebookia poistamaan kansanmurhan kiistävät julkaisut – Anne Frankin sisarpuoli: "Menetin koko perheeni. Sitä ei voi kiistää!"
Tapauksesta on tehty uusi tutkimus, jossa on ollut mukana myös entinen FBI:n ex-agentti. Tutkimusta on tehty useiden historioitsijoiden ja asiantuntijoiden kanssa yhteensä kuusi vuotta. Siinä käytettiin muun muassa algoritmeja apuna ja näin säästettiin tuhansia työtunteja.
Ilmiantaja halusi pelastaa oman perheensä ja toimi natsisotilaiden tietolähteenä
Tutkimuksen mukaan ilmiantaja on ollut Amsterdamissa vaikuttanut juutalainen liikemies Arnold van den Bergh. Hän on todennäköisesti tehnyt ilmiannon pelastaakseen oman perheensä natsien kynsistä.
Van den Bergh oli Amsterdamin juutalaisneuvoston jäsen. Neuvosto oli pakotettu toteuttamaan natsipolitiikkaa juutalaisalueilla. Lopulta se hajotettiin vuonna 1943 ja sen jäsenet lähetettiin keskitysleireille.
Van den Berghiä ei kuitenkaan lähetetty leirille, vaan hän eleli normaalia elämää Amsterdamissa. Tutkimusryhmän mukaan van den Bergh olisi toiminut natsisotilaiden tiedonlähteenä.
– Van den Berghin oli annettava jotakin merkittävää tietoa natsisotilaille välttääkseen keskitysleirille joutumisen ja pelastaakseen oman ja vaimonsa hengen, sanoo tutkimuksessa mukana ollut entinen FBI-agentti Vince Pankoke.
Työryhmän mukaan todisteita on löytynyt myös siitä, että Anne Frankin isä Otto Frank olisi tiennyt asian, mutta salannut sen.
Saksalaismedian mukaan van den Bergh itse kuoli vuonna 1950.
Museo kiittelee
Anne Frankin museon henkilökunta kertoo olevansa erittäin vaikuttunut uudesta tutkimuksesta.
Museon johtaja Ronald Leopoldin mukaan tutkimuksessa on tullut ilmi tärkeää tietoa ja kiehtova hypoteesi, jota tulee tutkia lisää.
Museon väki ei ole ollut tutkimuksessa suoraan mukana, mutta se on välittänyt arkistotietoja tutkimusryhmälle.