Tutkijat ovat paljastaneet 240 miljoonaa vuotta vanhan "lohikäärmeen” fossiilin Skotlannissa. He kuvaavat eläintä "hyvin oudoksi".
Kansainvälinen tutkijaryhmä on paljastanut hämmästyttävän hyvin säilyneen, viisi metriä pitkän vesimatelijan fossiilin triaskaudelta, kertoo muun muassa BBC.
Triaskausi oli noin 252–201 miljoonaa vuotta sitten.
Nyt paljastettu fossiili on peräisin 240 miljoonan vuoden takaa. Tutkijat kutsuvat sitä "lohikäärmeeksi" sen erittäin pitkän kaulan takia.
Lue myös: Suurin maapallolla koskaan elänyt kädellinen kuoli sukupuuttoon lähes 300 000 vuotta sitten – tieteilijät selvittivät arvoituksen
Uusi fossiilihavainto löi tiedemiehet ällikällä: "Harvinaisempaa kuin täydellisen dinosauruksen löytäminen"
"Hyvin outo eläin"
Alun perin kyseinen Dinocephalosaurus orientalis tunnistettiin jo vuonna 2003.
Uuden fossiilin ansiosta tutkijat ovat kuitenkin voineet selvittää esihistoriallisen pedon koko anatomian.
Fossiilia tutkineen kansainvälisen tutkimusryhmän jäsen, tohtori Nick Fraser National Museums Scotlandista sanoo tämän olleen ensimmäinen kerta, kun tutkijat pystyivät näkemään otuksen kokonaisuudessaan.
Hän kuvaili sitä "hyvin oudoksi eläimeksi".
– Sillä oli räpylöiden kaltaiset raajat, ja sen kaula on pidempi kuin sen vartalo ja häntä yhteensä, hän sanoi BBC:n mukaan.
Tutkijat arvelevat, että eläimen huomattavan pitkä ja taipuisa kaula, jossa oli 32 erillistä nikamaa, saattoi auttaa sitä löytämään ruokaa veden alta muita aikalaiselämiä paremmin.
Fossiili löydettiin muinaisista kalkkikiviesiintymistä Etelä-Kiinasta.
– Tämä löytö vain lisää triaskauden outoutta, Fraser sanoo BBC Newsille.