Kanadalaiset paleontogit löysivät Kanadan Kalliovuorilta historiallisen löydön. Fossiilin koko ällistyttää.
Maan esihistoriallisten aikojen elämää tutkivat paleontologit ovat löytäneet Kanadan Kalliovuorten vanhoista kerrostumista sukupuuttoon kuolleeseen eläinryhmään lukeutuvan uuden fossiililajin jäännökset.
Arvioiden mukaan kyseessä on noin 500 miljoonaa vuotta vanha fossiili, josta kerrottiin Royal Society Open Science -lehdessä julkaistussa tieteellisessä tutkimuksessa.
Uusi laji nimettiin Titanokorys gainesiksi, joka kuuluu alkeellisten niveljalkaisten lahkoon, jota kutsutaan Radiodontaksi.
Katso yllä olevalta videolta, miltä esihistoriallinen otus on näyttänyt!
Otuksen koko ällistytti tutkijat
Jo ikä kuulostaa maallikon korvaan utopiselta, historiallisen otuksen valtava koko yllätti tutkimusryhmän – 50-senttinen otus oli jättiläinen silloisiin eliöihin verrattuna.
Vielä puoli miljardia vuotta sitten meressä elävät eliöt olivat suurimmillaan vain muutaman senttimetrin mittaisia.
– Tämän eläimen koko on suorastaan ällistyttävä – se on yksi suurimmista kambrikautisen ajan eläimistä, tutkimusta johtanut Jean-Bernard Caron kertoo.
Tutkimuksessa mukana olleen tohtoriopiskelija Joe Moysiukin mukaan Titanokorys gainesin tunnusomainen piirre on sen huomattavan pitkä pää.
– Pää on niin pitkä suhteessa sen vartaloon, että näitä eläimiä voidaan paremminkin kutsua ”uiviksi päiksi”, Moysiuk kuvailee.
Lajin merkitys ekosysteemeihin lienee suuri
Toistaiseksi ei tarkkaan tiedetä, mikä tällaisen päänmuodon on aiheuttanut. Taustalla uskotaan olevan evoluutio, sillä laji on mukautunut elämään merenpohjassa.
– Näillä arvoituksellisilla eläimillä oli varmasti suuri vaikutus kambrikauden merenpohjan ekosysteemeihin, Caron pohtii.
Titanokorys gainesi löydettiin Kanadassa Kalliovuorilla sijaitsevasta Kootenayn kansallispuistosta.
Kymmenisen vuotta sitten löydetyltä alueelta on löydetty suuri valikoima kambrikauden aikaisia eläimiä.
Fossiililöydöstä kertoi ennen MTV Uutisia muun muassa Tekniikka & Talous.