Tutkijat esittävät, että korvavaikkunäyte voisi olla halpa ja tarkka tapa mitata potilaan kortisolihormonitasoja ja diagnosoida siihen liittyviä sairauksia.
Korvakäytävän rauhasten erittämä vaha, tutummin korvavaikku, suojaa käytävän ihoa kosteudelta ja epäpuhtauksilta. Korvakäytävän puhdistaminen vanupuikolla onkin tarpeetonta ja jopa vaarallista.
Nyt University College Londonin johtama kansainvälinen tutkimustiimi on löytänyt hyvän syyn kaivaa korvasta vaikkua – tutkijoiden kehittämällä erityisellä laitteella.
Korvavaikku voi nimittäin auttaa seuraamaan esimerkiksi masennuksen ja stressin kehittymistä sekä diagnosoimaan sairauksia vahaan kerääntyneen kortisolihormonin vuoksi. Lisäksi korvavaikusta voi mahdollisesti mitata kohonnutta verensokeria sekä jopa koronaviruksen vasta-aineita.
Pilottitutkimus perustuu 37 osallistujan otantaan, joilla testattiin erilaisia kortisolin näytteenottotapoja. Korvavaikkunäyte perustui nopeimmaksi ja potentiaalisesti halvimmaksi keinoksi. Lisäksi ulkoiset tekijät, kuten stressaavat tapahtumat ja alkoholinkäyttö, vaikuttivat korvavaikun hormonitasoihin vähiten. Testattavat myös pitivät korvavaikkunäytettä mukavimpana näytteenottotapana.
LUE MYÖS: Minkä väristä korvavaikkusi on? Tämän siitä voi päätellä
Mahtava korvavaikku
Yliopiston tiedotteessa tutkijat toteavat, että kortisolin näytteenotto on vaikeaa ja tuottaa monesti epätarkan tuloksen, sillä hormonin tasot vaihtelevat. Lisäksi näytteenottotavat, kuten verikoe, itsessään voivat aiheuttaa stressiä ja vaikuttaa tuloksiin. Kortisolitasoja voidaan mitata myös hiuksista, mutta hiussuortuvat ovat alttiimpia nopeille hormonitasojen muutoksille, eikä kaikilla ole riittävästi hiuksia luotettavan näytteen antamiseksi.
Korvavaikun kortisolitasot kuitenkin näyttävät olevan vakaampia ja näytteenotto vähemmän stressaavaa. Tutkijat ovat kehittäneet eräänlaisen vanupuikon, joka on rakennettu niin, ettei se mene liian syvälle korvakäytävään ja aiheuta siellä vahinkoa.
Koska korvavahassa on antibakteerisia ominaisuuksia, ei näytteen lähettäminen laboratorioon ole erityisen riskialtista. Näin ollen testin voisi tehdä myös kotona.
Stressihormonista apua sairauksien diagnosointiin
Tulokset esiteltiin akateemisessa Heliyon-julkaisussa. Jos korvavaikun erinomaisuus todistetaan laajemmissa otannoissa, sitä voidaan käyttää apuna esimerkiksi kortisolihormoniin liittyvien sairauksien diagnosoinnissa. Näitä ovat esimerkiksi Addisonin tauti, Cushingin oireyhtymä, masennus sekä stressiin liittyvät tilat.
Stressi lisää kortisolin tuotantoa, minkä vuoksi sitä kutsutaan stressihormoniksi. Pitkään jatkunut stressi on terveydelle vaarallista. Esimerkiksi masennustiloihin liittyvä pitkittynyt stressi lamaannuttaa muistin kannalta keskeistä aivojen osaa. Vakava masennus lisää riskiä sairastua dementoivaan tautiin.
LUE MYÖS: Onko sinulla "surkea supervoima"? Osa ihmisistä pystyy luomaan tämän äänen päänsä sisällä: "En tajunnut, että kaikki eivät pysty"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: University College London, The Guardian, BBC, Science Direct