Tutkijat yrittävät kampittaa alati muuttuvan koronaviruksen "kaksoisnyrkillä" – Ruotsi mukana uuden lääkkeen kehityksessä

Monikansallinen tutkimusryhmä uskoo kehittäneensä koronavirukselle vasta-aineen, joka auttaa meitä pääsemään askeleen edelle jatkuvasti muuttuvaa virusta.

Uutta vastalääketyyppiä on kehittänyt useiden tutkimuslaitosten muodostama yhteenliittymä ATAC, joka tutkii koronapandemiaan käyttökelpoisia hoitomenetelmiä. Yhteenliittymään kuuluu muun muassa ruotsalainen Karoliininen instituutti.

Yhteenliittymään kuuluva sveitsiläinen Institute for Research in Biomedicine kertoo, että yhteistyön tuloksena on kehitetty toisen sukupolven "tuplavasta-aine", joka suojaa koronaviruksen kaikilta testatuilta muunnoksilta.

Vasta-ainehoitojen on todettu olevan tehokkaita koronan hoidossa, mutta ongelmaksi on muodostunut se, että alati muuttuva koronavirus muuttuu nopeasti vastustuskykyiseksi käytetylle vasta-aineelle.

Tutkimusryhmän vasta-aineen ennustetaan toimivan hyvin koronaviruksen jatkuvasta muuntumisesta huolimatta, sillä siinä kaksi eri vasta-ainetta on korvattu luomalla yksi keinotekoinen molekyyli, joka yhdistää käytännössä kaksi eri vasta-ainetta yhteen. Jos virus normaalisti muuttuisi ja onnistuisi ohittamaan yhden vasta-aineen vaikutuksen, uudessa luomuksessa sen reitti pysähtyisi, koska muunnos ei riittäisi keinotekoisen molekyylin tuomaan kaksoissuojaan.

Uuden hoidon avulla oltaisiin Karoliinisen instituutin professori  Qiang Pan-Hammarströmin mukaan askeleen edelle koronavirusta. Vasta-ainetta on tutkittu hiirillä, joissa sen on todettu toimivan hyvin. Tutkimusryhmän mukaan se soveltuisi myös ihmisillä tehtäviin kokeisiin. Tulokset julkaistiin tiedejulkaisu Naturessa.

Lue myös:

    Uusimmat