Tutkimuksen mukaan yli miljardilla nuorella on riski kuulon heikkenemiseen – tämä nyrkkisääntö paljastaa, pauhaavatko kuulokkeet liian lujalla

5:10img
KATSO MYÖS: MTV kokeili kuulotutkimusta – kurkista tutkimusauton sisään.
Julkaistu 27.11.2022 18:57

Emmi Niiniaho

Jopa yli miljardi nuorta on vaarassa heikentää kuuloaan pysyvästi. Osasyynä on musiikin kuuntelu liian kovalla kuulokkeista.

Moni saa puhtia treeniinsä, jos kuulokkeista pauhaa täysillä hieman motivaatiomusiikkia. Keikoilla käydessä korvatulpat tai muut kuulosuojaimet taas tuntuvat vesittävän kuuntelukokemuksen.

Jatkuva korvien altistaminen kovalle melulle saattaa kuitenkin vaikuttaa merkittävästi kuulon alenemiseen, kirjoittaa The Washington Post

Maailman terveysjärjestön (WHO) organisoiman tuoreen tutkimuksen mukaan yli miljardilla nuorella ihmisella on riski kuulon menetykseen – juurikin musiikin kuuntelun takia liian kovalla niin kuulokkeiden kautta kuin livekeikoillakin.

BMJ Global Health -sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan melurajoituksia ei noudateta niin kuin niitä pitäisi, mikä saattaa johtaa nuorten kuulovaurioihin huomattavissa määrin.

Lue myös: Näin voi käydä, jos syöt joka päivä ibuprofeenia

"Vaaralliset kuuntelukäytännöt ovat yleisiä maailmanlaajuisesti"

Tutkimuksessa tarkasteltiin tietoja 33 vertaisarvioidusta kuulon heikkenemistä koskevasta tutkimuksesta, joihin osallistui yhteensä yli 19 000 ihmistä viimeisen kahden vuosikymmenen aikana.

Tutkimuksessa todettiin, että nuoret kuuntelevat säännöllisesti musiikkia vaarallisina pidetyillä melutasoilla, ja todettiin, että tarve edistää turvallisempia kuuntelukäytäntöjä on "kiireellinen".

kuulokkeet, kuunnella musiikkia

Jos kuulet kuulokkeista pauhaavan musiikin vielä silloinkin, kun kuulokkeet ovat käsivarren mitan päässä itsestäsi, musiikki on liian kovalla.

– Vaaralliset kuuntelukäytännöt ovat erittäin yleisiä maailmanlaajuisesti ja voivat nostaa yli miljardin nuoren riskiä kuulonalenemaan, tutkimuksen toteuttaneet tutkijat kirjoittavat.

Esimerkiksi normaalin keskustelun äänitaso voi vaihdella 60 ja 70 desibelin välillä, kun taas kuulokkeista tulevaa musiikkia kuunnellaan yleensä noin 105 desibelin tasolla ja meteli urheilutapahtumassa tai konsertissa voi vaihdella 104 ja 112 desibelin välillä. Kuulon heikkenemisen riskiin vaikuttaa myös se, kuinka pitkään ja usein kuuloa altistetaan melulle.

– Karkea nyrkkisääntö on, että jos käytät kuulokkeita, ota ne pois ja pidä ne käsivarren etäisyydellä itsestäsi. Jos pystyt edelleen kuulemaan musiikin selvästi käsivarren etäisyydeltä, musiikki on liian kovalla, korvien terveyden tutkija Sam Couth Manchesterin yliopistosta kommentoi Washington Postille.

Lue myös: Näin yleinen vaiva on tinnitus

Vahingoittunut kuulo ei enää palaudu

Yhdysvaltojen kansallisten terveyslaitosten (National Institutes of Health) mukaan melutaso olisi syytä pitää alle 85 desibelissä, sillä kaikki sitä korkeampi melu voi vahingoittaa kuuloa. Esimerkiksi moottoripyörästä lähtee ääntä noin 85 desibelin voimakkuudella.

Mitä meluisampi ääni on, sitä lyhyempi aika altistettuna sille aiheuttaa haittaa kuulolle.

Tuoreessa tutkimuksessa arvioitiin, että noin 18–29 prosenttia nuorista maailmanlaajuisesti altistaa itsensä säännöllisesti liian koville äänille kuulokkeiden kautta. Tutkijoiden arvioiden mukaan noin puolet altistuu myös liian koville äänille tapahtumissa. 

Hyödyntäen YK:n väestödataa, tutkijat laskivat, että maailmanlaajuisesti 665 miljoonan–1,35 miljardin nuoren kuulo on vaarassa heikentyä.

konsertti, keikka

Konserteissa kuuloa voi suojata sijoittautumalla kauemmas kaiuttimista, pitämällä välillä taukoja tai hankkimalla korvatulpat.

Kovat äänet ovat Sam Couthin mukaan uhka korvan terveydelle, koska ne aiheuttavat vahinkoa sisäkorvassa sijaitsevan, kotilon kuoren muotoisen kuuloelimen (simpukka) karvasoluille.

– Nämä solut ovat vastuussa äänien vahvistamisesta, ne auttavat meitä kuulemaan asioita paremmin. Jos kova melu vahingoittaa niitä, ne eivät vahvista jokapäiväisiä ääniä, emmekä me kuule yhtä hyvin, Couth selittää.

Uudempien tutkimusten mukaan kovat äänet voivat häiritä pysyvästi myös sisäkarvasolujen ja kuulohermon välistä yhteyttä, joka välittää äänisignaaleja aivoihin.

Lukuun ottamatta väliaikaista korvien soimista, joka saattaa kestää muutaman päivän, melun vaikutukset karvasoluihin ovat Couthin mukaan pysyviä.

– Kuulosi ei palaudu, kun olet menettänyt sen, joten kuulosi on heikentynyt loppuelämäsi ajan, Couth toteaa.

Lue myös: Tutkimus: Dementiariski suurempi niillä, joiden näkö ja kuulo ovat heikentyneet

Lue myös: Jatkuva kohina ja suhina korvissa voi vaikuttaa myös mielenterveyteen – "En halunnut enää elää"

Katso myös: Koru- ja asustesuunnittelija Jenni Ahtinen puhuu kuulokojeisiin liittyvästä häpeästä

1:52img

Kaikki eivät pidä kuulokojeisiin liittyvästä häpeästä puhumista hyvänä asiana.

Lähteet: The Washington Post, BMJ Global Health, National Institutes of Health

Tuoreimmat aiheesta

Nuoret