Tutkimus: Alkoholin juominen tyhjään vatsaan lisää syöpäriskiä

Näin paljon eri alkoholijuomat sisältävät sokeria ja kaloreita 1:29
KATSO MYÖS VIDEO: Näin paljon eri alkoholijuomat sisältävät sokeria ja kaloreita

Alkoholia ei kannata juoda tyhjään vatsaan, kertoo brittitutkimus. Tutkimustulosten mukaan se voi lisätä erilaisten ruoansulatuselimistöön liittyvien syöpien riskiä.

Gastroenterology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan alkoholin nauttiminen ilman aterioita lisää riskiä sairastua erilaisiin ruoansulatuselimistöön liittyviin syöpiin, muun muassa maksa-, maha- ja peräsuolisyöpään, enemmän kuin se, että alkoholia nautitaan ruoan yhteydessä.

Briteissä tehdyn tutkimuksen tuloksista kertoo Gastroenterology Advisor -sivusto.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksessa hyödynnettiin brittiläisen UK Biobank -tietokannan dataa. Sen avulla tutkijat yrittivät selvittää, millainen yhteys mahdollisesti piilee ilman aterioita tapahtuvan alkoholinkäytön sekä ruoansulatuselimistöön liittyvien syöpien riskin välillä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 347 591 ihmisen tietoja vuosilta 2006–2021. 

Heistä 44 prosenttia kertoi juovansa alkoholia aterioiden yhteydessä. 36 prosenttia kertoi, että se riippuu tilanteesta. 20 prosenttia kertoi juovansa alkoholia syömättä mitään.

Tutkijat ottivat huomioon erilaiset muuttujat ja alkoholin kokonaiskulutuksen. Heidän havaintonsa oli, että alkoholin juominen ilman aterioita lisäsi ruoansulatuselimistöön liittyvien syöpien kokonaisriskiä kymmenen prosenttia verrattuna niihin, jotka joivat alkoholia aterioiden yhteydessä.

Alkoholin juominen tyhjään vatsaan näytti olevan vahvemmin yhteydessä varhain alkaviin ruoansulatuselimistöön liittyviin syöpiin verrattuna myöhemmin alkaviin.

Tutkijoiden mukaan erityisesti alkoholin nauttiminen ilman aterioita lisäsi riskiä sairastua tiettyihin ruoansulatuskanavan syöpiin, kuten mahasyöpään, maksasyöpään ja peräsuolen syöpään.

Alkoholia tyhjään vatsaan juoneilla maksasyövän riskin havaittiin olevan 42 prosenttia korkeampi kuin niillä, jotka eivät juoneet alkoholia tyhjään mahaan. Mahasyövän kohdalla riski oli 56 prosenttia suurempi ja peräsyövän osalta 17 prosenttia suurempi.

Iällä, sukupuolella, painoindeksillä, fyysisellä aktiivisuudella, tupakoinnilla tai kulutetun alkoholin kokonaismäärällä ei ollut tutkijoiden mukaan merkittävää vaikutusta tulokseen. Siihen ei vaikuttanut heidän mukaansa sekään, minkä tyyppistä alkoholijuomaa oli nautittu.

Gastroenterology Advisor -sivusto huomauttaa lopuksi, että yksi tutkimuksen tekijöistä oli ilmoittanut olevansa sidoksissa biotekniikan ja lääketieteen alalla toimiviin yrityksiin.

Tutkimuksesta uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat, jonka haastattelema lääkäriasema Mehiläisen päihdepalvelujen johtaja Kaarlo Simojoki pitää johdonmukaisena, että yhteyttä selittää se, että alkoholi imeytyy ruoan kanssa nautittuna hitaammin. Simojoki kuitenkin muistuttaa Helsingin Sanomien haastattelussa, etteivät tutkimustulokset merkitse sitä, että alkoholin haitoilta voisi suojautua syömällä.

Katso myös video: Miten alkoholin liikakäyttö näkyy terveydenhuollossa?

Lue myös:

    Uusimmat