Alkoholi lisää kiistatta suu- ja ruokatorvisyövän riskiä, tupakointi jopa moninkertaistaa riskin.
Alkoholi lisää suu- ja ruokatorvisyöpiä, mutta New England Journal of Medicine -tiedejulkaisussa esitellyn tuoreen raportin mukaan on vahvaa tieteellistä näyttöä siitä, että alkoholin säännöllisen käytön vähentäminen tai lopettaminen myös vähentää kyseisiä syöpiä.
– Tipaton tammikuu ei riitä, mutta alkoholin käytön vähentäminen pysyvästi voi merkittävästi pienentää kaikkien alkoholiin liittyvien syöpien riskiä, ja samalla myös alkoholiongelmia ja muita alkoholisairauksia, sanoo Helsingin yliopiston emeritusprofessori Mikko Salaspuro HUSin tiedotteessa.
Kansainvälinen IARC-syöväntutkimuskeskus arvioi raportissa alkoholin käytön vaikutusta seitsemän eri syövän riskiin.
Salaspuro on tutkinut alkoholiperäisten syöpien syntymekanismeja yli 30 vuoden ajan Helsingin yliopistossa ja HUSissa ollen myös mukana tuoreen raportin kokoamisessa. Raportin laadinnassa avainasemassa olivat Salaspuron ohjauksessa aiheesta valmistuneet väitöskirjat ja tieteelliset julkaisut.
Lue myös: Yleinen terveysongelma moninkertaistaa alkoholin haitat – "Erittäin haitallinen yhdistelmä"
Näin alkoholi lisää syövän riskiä
HUS kertoo tiedotteessaan alkoholin lisäävän syövän riskiä, kun elimistön bakteerit ja hiivat muuttavat ruoansulatuskanavassa olevan alkoholin syöpää aiheuttavaksi asetaldehydiksi. Aseltahydi on yhdiste, joka sitoutuu DNA:han ja pystyy aiheuttamaan syöpään johtavia mutaatioita ja estämään kromosomivaurioiden korjaantumisen.
Salaspuro ja hänen tutkimusryhmänsä ovat osoittaneet geenitutkimusten avulla asetaldehydin ja yläruoansulatuskanavan syöpien syy-seuraussuhteen sekä selvittänyt syljen ja paksusuolen sisällön asetaldehydipoitoisuutta sääteleviä tekijöitä alkoholia nautittaessa.
Alkoholia menee suolistoon verenkierron kautta. HUS huomauttaa kuitenkin tiedotteessaan, että alkoholin vaikutukset suolistoon ovat yksilöllisiä. Lukuun ottamatta suu- ja ruokatorvisyöpää, raportissa todetaan tieteellisen näytön alkoholinkäytön lopettamisen syöpäriskiä vähentävästä vaikutuksesta olevan toistaiseksi heikkoa.
Lue myös: Kipu alkoholin juomisen jälkeen voi olla oire syövästä – tunnista hälyttävät oireet
Tupakointi moninkertaistaa syöpäriskin
Raportissa otettiin huomioon myös suomalaisten tutkimukset säännöllisen tupakoinnin ja alkoholin yhteisvaikutuksesta. Suun mikrobit tuottavat etanolista kaksinkertaisen määrän asetaldehydiä tupakoimattomaan verrattuna.
Salaspuron tutkijaryhmän mukaan tupakansavun asetaldehydi liukenee osittain sylkeen. Suun asetaldehydialtistus on alkoholia nauttineella ja tupakoivalla henkilöllä seitsemänkertainen tupakoimattomaan verrattuna.
Raportin mukaan alkoholi ja tupakka aiheuttavat samantyyppisen asetaldehydin syntyprosessin myös nielussa ja kurkunpäässä. Niillä, jotka lopettavat alkoholinkäytön, on 31 prosenttia pienempi suhteellinen riski saada kurkunpääsyöpä verrattuna alkoholia säännöllisesti käyttäviin.
Lue myös: Tutkimus tunnisti neljä hälytysmerkkiä, jotka voivat ennustaa aikaista suolistosyöpää
Turvallista rajaa ei ole
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan turvarajaa alkoholille ei voi määrittää. Alkoholin itsessään tiedetään olevan yksi merkittävimmistä syövän riskitekijöistä ja riski liittyy määrään, ei juoman laatuun. Docrates Syöpäsairaalan perustaja, professori Timo Joensuu on aiemmin todennut yhden alkoholijuoman olevan kuitenkin erityisen "kova myrkky".
Lancet Oncology -lehdessä vuonna 2021 esitellyn tutkimuksen perusteella 75 prosenttia alkoholin aiheuttamista syövistä todetaan miehillä.
Syöpäjärjestöjen mukaan alkoholinkäyttö aiheuttaa suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpien lisäksi maksasyöpää, suolistosyöpää ja rintasyöpää.
Suomessa alkoholin arvioidaan aiheuttavan vuodessa noin 2 100 syöpää ja yli 500 syöpäkuolemaa.
Katso myös: Mikä on tappavin syöpä?
1:32
Syöpälääkärille haastavia syöpiä on edelleen valitettavasti useita.
Lue myös: Tutkimus: Tällaiset juomat voivat lisätä riskiä sairastua maksasyöpään
Lue myös: "Yhtä haitallista kuin muussa muodossa nautittu alkoholi" – sorrutko sinäkin harhaluuloon näistä suosikkijuomista?
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: HUS, Syöpäjärjestöt