Tutkimus: Prosessoitu punainen liha yhteydessä dementiariskiin

dementia_punainen liha
Tutkimus yhdistää punaisen lihan syömisen dementiariskiin.Shutterstock
Julkaistu 26.01.2025 15:20

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Tuore tutkimus paljastaa yhteyden punaisen lihan ja dementiariskin välillä.

Marraskuussa 2024 päivitetyissä ravitsemussuosituksissa punaista lihaa eli naudan, sian ja lampaan lihaa suositellaan syötävän enintään 350 grammaa kypsennettynä lihana viikossa. Punaisen lihan syönti on yhdistetty useisiin terveyshaittoihin, kuten diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä paksusuolen syöpään

Tuore tutkimus yhdistää jalostetun punaisen lihan syömisen dementiariskiin. Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa CNN ja Time.

Mikä on dementia? Terveyskirjaston mukaan dementialla tarkoitetaan laaja-alaista aivotoimintojen häiriötä, joka haittaa merkittävästi selviytymistä jokapäiväisistä haasteista. Kyse on oireyhtymästä, jonka taustalla on aina jokin sairaus, kuten Alzheimerin tauti.

Lue myös: Miten kävi leikkeleiden suosion? Kaupat vastaavat

Neurology-julkaisun helmikuun 2025 numerossa esitellyn tutkimuksen mukaan jalostettua punaista lihaa, kuten pekonia, runsaasti syövillä on 13 prosenttia korkeampi riski sairastua dementiaan ja 14 prosenttia korkeampi riski subjektiiviseen kognitiiviseen heikentymään neljän vuosikymmenen aikana kuin vähemmän punaista lihaa syövillä. 

Duodecim-lehden mukaan subjektiivinen kognitiivinen heikentymä määritellään henkilön omaan kokemukseen perustuvana kognitiivisen suorituskyvyn heikkenemisenä ja muistivaikeuksina, joita ei pystytä havaitsemaan objektiivisesti neuropsykologisilla testeillä.

Tutkimuksessa analysoitiin tietoja yli 130 000 terveydenhuollon ammattilaiselta, jotka osallistuivat kahteen suureen tutkimukseen. Joka 2.–4. vuosi ihmiset täyttivät yksityiskohtaisia ​​ruokavaliokyselyitä, joissa kysyttiin heiltä yli 150 ruoan syömisestä. 

Tutkijat keräsivät myös terveystietoja osallistujien dementiadiagnooseista ja kysyivät heidän muististaan. Yli 11 000 osallistujalla diagnosoitiin dementia 43 vuoden ajanjakson aikana.

– Näiden tietojen perusteella näemme, että jos ihmiset syövät enemmän prosessoitua punaista lihaa, heillä on suurempi dementiariski, suurempi riski subjektiiviseen kognitiiviseen heikentymään ja huonompi kognitiivinen toimintakyky, sanoo lääketieteen apulaisprofessori Daniel Wang Brigham and Women's Hospital ja Harvard Medical Schoolista Time-lehdelle.

Lue myös: Tällaiset ovat uudet ravitsemussuositukset

Tutkijat havaitsivat, että kaikkien näiden tulosten riski lisääntyi prosessoidun punaisen lihan kulutuksen yhteydessä, ja se kasvoi, mitä enemmän lihaa ihminen söi.

Punaista lihaa ei tarvinnut syödä paljoa saavuttaakseen 13 prosentin dementiariskin. Kun yhtenä annoksena pidetään noin 85 grammaa, riitti, että prosessoitua punaista lihaa söi päivässä vähintään parikymmentä grammaa eli neljäsosa-annoksen, esimerkiksi kaksi pekonisiivua, kun verrattiin ihmisiin, jotka söivät annoksen kymmenesosan, reilut 8 grammaa, eli alle yhden pekonisiivun verran päivässä.

Jokainen päivittäinen lisäannos prosessoitua punaista lihaa oli yhteydessä 1,6 vuoden kognitiiviseen ikääntymiseen.

Jos punaisen lihan päivittäisannoksen korvasi pähkinöillä tai kasviksilla, dementiariski laski 19 prosenttia. Alustavia tutkimustuloksia esiteltiin jo elokuussa 2024 Alzheimer-järjestön konferenssissa

Wangin mukaan tutkimuksen viesti on se, että jos punaisen lihan määrää ruokavaliossaan voi rajoittaa, se kannattaa tehdä. Pienikin punaisen lihan määrän rajoittaminen tuo Wangin mukaan etuja kognitiiviselle terveydelle.

Tutkimus oli havainnoiva, joten tutkijat eivät voi suoraan vetää johtopäätöstä, että prosessoitu punainen liha aiheuttaisi dementiaa, se voi todistaa vain yhteyden. Lisää tutkimusta tarvitaan.

Lue myös: 

Saatko puoli kiloa täyteen päivässä? Kolme helppoa tapaa tankata kasviksia heti aamusta

Kinkku-, nauta- ja kalkkunaleikkeleiden ero – pitäisikö kaikki jättää syömättä?

Katso myös: Mistä dementia johtuu?

8:17imgMistä erottaa stressistä johtuvan muistin pätkimisen muistisairaudesta?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Time, CNN, Neurology

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi