Asiantuntijat syyttävät Facebookia Myanmarin rohingya-kriisistä, kertoo The Guardian. Lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan Facebook on ollut merkittävä tekijä rohingya-muslimivastaisen vihapuheen leviämisessä.
Lähes 700 000 rohingya-muslimia on joutunut pakenemaan Myanmarista Bangladeshiin sen jälkeen, kun Myanmarin joukot käynnistivät väkivaltaisen sotilasoperaation rohingyoja vastaan viime syksynä.
Vihapuhe rohingya-vastaisessa Facebook-ryhmässä lisääntyi räjähdysmäisesti viime elokuussa, selviää Raymond Serraton toteuttamasta tutkimuksesta.
Puhe jo entuudestaan syrjittyä vähemmistöä vastaan alkoi tutkimuksen mukaan jo kesällä 2016. Vihamielisyys kuitenkin lisääntyi erityisen paljon 24.–25. elokuuta 2017, kun rohingyojen ARSA-ryhmittymän kapinalliset hyökkäsivät maan hallintoa vastaan.
Myös tutkija Alan Davis sanoo The Guardianille havainneensa, että elokuuta edeltävinä kuukausina kirjoittelu rohingyoja vastaan muuttui organisoidummaksi ja vihaisemmaksi. Vähemmistöstä levisi Facebookissa myös perättömiä tarinoita. Viranomaiset eivät kuitenkaan tunnustaneet tietävänsä aiheesta mitään, eikä Davis saanut myöskään toimittajia tutkimaan asiaa tarkemmin.
Jo maaliskuussa YK:n Myanmar-tutkija Yanghee Lee esitti, että Facebookia oli käytetty rohingya-vastaisen vihan lietsomiseen. Hänen mielestään Facebook oli muuttunut pedoksi. The Guardianin mukaan nykyisin jopa 14 miljoonaa Myanmarin 53 miljoonasta kansalaisesta käyttää Facebookia, ja se on maassa merkittävä – jopa ainoa – uutislähde internetissä.
Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg myönsi maanantai-iltana, että vihapuheen leviäminen Myanmarissa Facebookin välityksellä on todellinen ongelma.