Rohingya-muslimeiden Arsa-kapinallisryhmä jatkaa kasvuaan Myanmarissa

40772282
Rohingya-pakolaisia.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 07.09.2017 14:30

MTV UUTISET – AFP – BBC – Kansainvälisen Crisis Group -tutkimuslaitoksen raportti – Asia Times

Mohammad Omarin nimellä esiintyvä mies kertoo aiemmin ylittäneensä rajan Myanmarista Bangladeshiin myydäkseen tupakkaa. Nyt hän ylittää rajan hakeakseen täydennystarvikkeita rohingya-muslimeiden Arsa-kapinallisryhmälle, joka vastustaa Myanmarin turvallisuusjoukkoja.

Myanmarista pakenevien rohingya-muslimeiden määrä kasvaa

  • Myanmarissa on yli sata laillisesti tunnustettua etnistä vähemmistöä, joihin rohingyat eivät kuulu.
  • Rohingya-muslimit on nähty Myanmarissa Bangladeshista laittomasti tulleina. Heiltä evättiin kansalaisuus vuonna 1962.
  • Useiden ihmisoikeusjärjestöjen mukaan rohingyat ovat asuneet Myanmarin länsiosissa jo 1100-luvulta lähtien.
  • Ensimmäiset levottomuudet muun väestön ja rohingyoiden välillä leimahtivat Rakhinen osavaltiossa jo vuonna 1977.
  • Rohingya-vähemmistöön kuuluvia ihmisiä asuu myös muun muassa Malesiassa ja Bangladeshissa.
  • Sekä YK, Amnesty International että Human Rights Watch pitävät rohingya-muslimeja yhtenä maailman vainotuimmista vähemmistöistä.
  • YK:n maaliskuussa julkaisemassa raportissa arvioitiin, että jo ainakin yli 168 000 rohingya-muslimia oli paennut Myanmarista edeltävien viiden vuoden aikana.
  • YK:n mukaan Bangladeshiin pakenevien rohingya-muslimeiden määrä on ollut selvässä kasvussa sitten elokuun 25. päivän, jolloin Myanmarin Rakhinessa hyökättiin poliisiasemille.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman Omarin mukaan ryhmän uusia tulokkaita koulutetaan ja aseistetaan Myanmarin ja Bangladeshin rajan tuntumassa Rakhinen osavaltiossa, jossa taistelut kapinallisten ja Myanmarin turvallisuusjoukkojen välillä kiihtyivät jälleen viime kuun lopulla. AFP ei ole pystynyt varmistamaan Omarin henkilöllisyyttä.

Väkivaltaisuudet kiihtyivät sen jälkeen, kun osavaltiossa hyökättiin poliisiasemille. Arsa on ottanut nimiinsä hyökkäykset, joita on raportoitu seuranneen Myanmarin turvallisuusjoukkojen vastaoperaatio. Yli 100 000 syrjityn rohingya-muslimin on arvioitu jättäneet kotinsa väkivaltaisuuksien takia ja satojen on kerrottu saaneen surmansa.

Arsa ottanut myös lokakuisen hyökkäyksen nimiinsä

Kansainvälisen Crisis Group -tutkimuslaitoksen mukaan Arsaa johtavat Saudi-Arabiassa asuvat rohingya-muslimit. Asia Times -lehden haastatteleman Arsa-ryhmän edustajan mukaan ryhmä on kouluttanut taistelijoita vuodesta 2013 asti. Ryhmä teki ensimmäisen hyökkäyksensä kuitenkin vasta viime vuoden lokakuussa, BBC kertoo.

Hyökkäyksessä kuoli useita poliiseja, ja viimekuisen hyökkäyksen tavoin se johti väkivaltaisuuksien kiihtymiseen. Kuukausia kestäneiden väkivaltaisuuksien aikana kymmeniätuhansia ihmistä pakeni Bangladeshiin ja lukuisia sai surmansa.

YK on sanonut uskovansa Myanmarin armeijan syyllistyneen tuolloin etniseen puhdistukseen alueella. Sekä Myanmarin hallitus että armeija ovat kiistäneet asian.

Hallitus pitää terroristiryhmänä

Myanmarin hallitus pitää Arsaa terroristiryhmänä ja on syyttänyt sitä umpimähkäisistä murhista. Hallituksen mukaan ryhmä on myös polttanut sekä rohingya-muslimeiden että muiden etnisten ryhmien edustajien koteja. Jotkut rohingya-muslimeista ovat vuorostaan syyttäneet ryhmää armeijan provosoinnista, joka on johtanut kostotoimiin.

Ryhmä itse on sanonut puolustavansa rohingya-muslimeita Myanmarin turvallisjoukoilta sekä Rakhinen osavaltiossa enemmistönä olevilta buddhalaisilta. Asia Timesin haastattelema ryhmän edustaja on myös kiistänyt, että Arsalla olisi yhteyksiä jihadistiryhmiin.

Ryhmän on raportoitu kasvavan.

Muun muassa AFP:n haastattelemien siviilien kertomusten perusteella useiden Bangladeshiin paenneiden rohingya-perheiden miespuolisia jäseniä on jäänyt Myanmariin liittyäkseen Arsan riveihin. Myös AFP:n haastattelema Omar väittää, että kymmeniä miehiä oli liittynyt hänen yksikköönsä vain kahden päivän aikana. Miehet olivat hänen mukaansa tulleet pakolaisleireiltä Bangladeshista. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat