Hiljaiset sydäninfarktit eivät välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita potilaalle, mutta ne voivat olla seurauksiltaan vähintään yhtä kohtalokkaita kuin varsinaiset sydäninfarktit. Tuoreen suomalaistutkimuksen perusteella hiljaiset sydäninfarktit ovat yleisiä potilailla, jotka kohtaavat sydänperäisen äkkikuoleman.
JAMA Cardiology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 5 900 keskimäärin 65-vuotiaan suomalaisen terveys- ja ruumiinavaustietoihin.
Potilaista runsaat 3 100 oli äkillisesti menehtynyt diagnosoimattomaan sepelvaltimotautiin, ja heistä jopa 42 prosentilla oli sydämessään merkkejä infarktista, vaikka heidän terveystiedoissaan ei ollut merkintää sellaisesta.
Hiljaiset infarktit olivat yleisempiä miehillä, iäkkäillä ja potilailla, joilla oli vasemman sydänkammion hypertrofiaa. Hiljaisen infarktin saaneiden äkkikuolema oli myös usein sattunut liikunnan aikana.
LUE MYÖS: Tutkimus kumoaa sydänkohtausmyytin – näin sukupuoli todella vaikuttaa oireisiin
Osalla potilaista sydäntutkimuksissa oli löytynyt poikkeavuuksia, joiden avulla jotkin tapaukset olisi mahdollisesti voitu tunnistaa, mutta kaikilla ei tällaisia muutoksia havaittu. Jos hiljaiset infarktit pystyttäisiin luotettavasti tunnistamaan, niiden haittoja voitaisiin myös ehkäistä.
Tunnista sydänkohtauksen oireet
Sydäninfarkti on äkillisen hapenpuutteen aiheuttama vaurio sydänlihaksessa. Yleensä se aiheuttaa kovaa ja jatkuvaa puristavaa kipua, joka tuntuu rintalastan takana ja voi säteillä olkavarsiin, leukaperiin, ylävatsalle ja jopa selkään.
Hiljainen, vähäoireinen infarkti voi puolestaan muistuttaa närästystä ja aiheuttaa esimerkiksi pahoinvointia, heikotusta tai hikisyyttä. Varsinkin vanhuksilla, diabetesta tai munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla ja muistihäiriöisillä kipu saattaa kokonaan puuttua. Mahdollisesti jopa puolet sydäninfarkteista jää tunnistamatta.
LUE MYÖS: "Flunssa" tuntui rinnassa asti – lääkäriltä odottamaton diagnoosi nelikymppiselle miehelle
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.